Kućni ljubimci – najbolji lijek za dušu i tijelo

Kućni ljubimci su sjajno društvo koje produžava život, ali su, ipak, i velika obaveza. Popravljaju raspoloženje i pružaju osjećaj da je čovjek nekome potreban.

Pas je čovjekov najbolji prijatelj i dobar razlog da usamljeni penzioner ode u šetnju, ali može da bude i uzrok brojnih bolesti koje su posledica dnevnih obaveza oko ljubimca.

Kućni ljubimci popravljaju raspoloženje, a neprocenljiv je i osjećaj da je čovjek nekome potreban. Međutim, ljubimca treba mudro odabrati, u skladu sa životnim navikama i fizičkim mogućnostima. Usamljenost nije najbolji razlog da se uzme kuca ili maca, ali je činjenica da djeluju bolje od lijeka i uklanjaju depresiju, potištenost, crne misli, razdražljivost, neprestani umor, gubitak volje za životom.

Penzioneri se rijetko kada sami odlučuju da uzmu ljubimca, već ih dobijaju od unuka, koji o njima više ne mogu da brinu. Svako živo biće ima karakter, ali se većina lako uklopi sa “sustanarom”, pa je penzioner taj koji treba da odluči kakav će imati ritam života gazda i ljubimac.

Pas je najčešći poklon usamljenim penzionerima od “zabrinute” djece, koja žele da ga tako nateraju da se više kreće. Međutim, ukoliko je neko čitav radni vijek proveo ustajući u cik zore – zašto da se ne naspava u penziji, a psi moraju da se šetaju rano ujutru i kasno uveče, bez obzira na to duva li vjetar ili pada kiša, snijeg. Takođe, moraju da se šetaju i kada je sve zaleđeno, a dovoljan je jedan trzaj uzice da se padne i polomi kuk.

Jednostavnije je uzeti odraslog psa, jer se štenci ne izvode dok ne prime sve vakcine, a i svakodnevno brisanje za njima je naporno, pa se javlja neprijatan miris. Održavanje čistoće postaje prioritet, a problem je i kome ostaviti psa kada se ode u banju, na vikend izlet, kod rođaka ili na more u predsezoni, što je čest izbor penzionera zbog popusta i prijatne klime. Vakcine, hrana i ostale potrebe psa nisu jeftine, jer današnjim kucama sve mora da se kupuje. Zbog toga, osnovno pitanje koje penzioner treba sebi da postavi prije nego što se odluči za kucu je: da li može sebi da priušti psa?

Mačka je odlična za srčane bolesnike, dokazano pomaže u oporavku. Ova životinja je mirna, tiha, voli da se mazi i ne vodi se u šetnju. Međutim, mačke imaju dlake i traže redovno i temeljno čišćenje životnog prostora, a nisu dobar izbor ni za oboljele od astme i sklone alergijama. Mačke su noćne životinje i vole da se šunjaju po mraku, šuškaju i, neretko, obaraju stvari. Dakle, ne preporučuju se onima koji imaju lak san. Nisu dobar izbor ni za one koji vole dugo da spavaju, jer se mačke bude veoma gladne. Takođe, svaka mačka ima poseban karakter i ne treba očekivati da će svaka voleti da se mazi. Neke imaju neprijatan glas, a druge su prgave i nimalo druželjubive.

Papagaj je dobar za samce, jer voli da “razgovara” i da mu se čovek posveti. Neće svaki progovoriti, ali će svaki moći da izgovori makar jednu reč ukoliko mu se vlasnik svakodnevno posvećuje. Može da živi nekoliko godina i bude divan sustanar ukoliko mu se posveti pažnja. Ipak, ima tri mane: budi se veoma rano, oko kaveza mora da se redovno čisti, a na prozore koji se otvaraju treba staviti mrežu. Kavezi koštaju oko 10 eura, a mreža je dobra investicija jer štiti i od komaraca. Papagaju koji se rano budi može da se produži san tako što će se kavez uveče pokriti maramom ili ćebetom. Ovo ne važi za slavuje, koji počinju da cvrkuću čim se pojavi prvi zrak sunca.

Ribice su najbolji izbor za aktivne penzionere, koji mnogo vremena provode van kuće. Oni su savršeni ljubimci, jer ne prljaju dom, ne koštaju mnogo (osim početnog ulaganja u akvarijum, opremu i hranu), a ne moraju da jedu svakog dana. To znači da ih mogu imati penzioneri koji idu na vikend-izlete ili u vikendicu i na kratka putovanja. Ribice pružaju radost vlasniku, jer se njegovom dolasku raduju i lepršaju perajima kada ih hrani.

penzioner.me/novosti.rs

Slične novosti

URA: Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke
Novosti, Penzije, Treće doba
shares320 views

URA: Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke

Ana Ana - apr 19, 2024

Spajićeva i Mandićeva parlamentarna većina odbila je juče da se na dnevnom redu V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore uvrste predlozi poslaničkog…

Danas počinje isplata martovskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

Danas počinje isplata martovskih penzija

Ana Ana - apr 19, 2024

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore saopšteneno je da danas počinje isplata martovskih penzija. Prosječna penzija (bez obračunate razlike) za mart…

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka

Ana Ana - apr 17, 2024

Poslanički klub Građanskog pokreta URA traži dopunu dnevnog reda V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore sa predloženim izmjenama i dopunama Zakona o…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci