Prirodni ljekovi za sve bolesti

Ako mislite da su suplementi vitamina i minerala samo placebo, varate se. Oni mogu pomoći u tome da se čak izleče neke bolesti.

Predstavljamo vam nekoliko suplemenata koje će vam i ljekari preporučiti i koji će značajno unaprijediti vaše zdravlje.

Vitamin B za funkcije mozga

Kupite B kompleks u tabletama koji nećete skupo platiti, a zauzvrat ćete dobiti vitamine učesnike u svim telesnim funkcijama – od kontrole metabolizma do proizvodnje crvenih krvnih zrnaca.

Vitamini B kompleksa sprečavaju smanjenje mozga koje pogađa ljude sa demencijom.

Najbolje bi bilo da odaberete one suplemente koji obezbeđuju 500 mikrograma B12, 20 miligrama B6 i 800 mikrograma folne kiseline dnevno. Ukoliko ne postoji takvo doziranje u postojećim kompleksima, kupite suplemente svakog od tih vitamina i uzimajte prema ovim dozama.

Multivitamini za mušku plodnost

Antioksidasi sprečavaju razvoj kancera, a to je dokazano i brojnim studijama. Međutim, nove studije su pokazale da čak mogu popraviti plodnost kod muškaraca.

U antioksidanse spadaju vitamin C, vitamin E, cink, selen, folati, L-karnitin i karotenoidi koji popravaljaju kvalitet sperme, pa čak i mogućnost začeća kod žena čiji partneri uzimaju ove suplemente.

O tome koja doza je ona prava postoji mnogo nedoumica, ali istraživanja pokazuju da vitamin C treba uzimati u količini od 1.000 mg, Vitamin E od 400 do 600 mg, selen od 100 do 225 mikrograma, B-karoten 30 mg, L-karnitin 2g.

Riblje ulje za mentalno zdravlje

Već mnogo istraživanja dokazalo je iznenađujuće pozitivno delovanje ribljeg ulja u lečenju mentalnih poremećaja – od depresije do šizofrenije.

Stručnjaci nisu sigurni zašto omega 3 masne kiseline pomažu u smanjivanju simptoma tih bolesti, ali se veruje da podstiču bolju komunikaciju između neurona.

Ako patite od depresije ili nekog drugog poremećaja, trebalo bi da uzimate jedan do tri grama omega 3 masnih kiselina dnevno, ali ukoliko koristite ljekove koji razređuju krv, konsultujte se prethodno sa vašim lekarom.

Cink pobeđuje prehlade

Cink je mineral koji učestvuje u proizvodnji bijelih krvnih zrnaca, glavnih boraca protiv raznih bolesti. Ako ste prehlađeni, trebalo bi da ga uzimate u kombinaciji sa vitaminom C, jer zajedno deluju efikasnije.

Kao preventivu, koristite 10 mg dnevno. Ukoliko uzimate šumeće tablete, rastvor pijte kroz slamčicu, jer kiselost koju razvijaju može oštetiti zubnu gleđ.

Folna kiselina u trudnoći

Folna kiselina (Vitamin B9) jedan je od suplemenata za koji treba da zna svaka žena. On smanjuje rizik od deformacija začetka centralnog nervnog sistema kod embriona.

Trebalo bi unositi oko 400 jedinica folne kiseline, čim počnete da planirate proširenje porodice i nastaviti sa upotrebom u prvih tri meseca trudnoće, odnosno u toku razvoja kičme kod bebe.

Bijeli luk za zdravo srce

Studija sprovedena na Univerzitetu u Merilendu (SAD) pokazala je da svakodnevna upotreba belog luka (prirodnog ili u vidu suplemenata) podstiče cirkulaciju, smanjuje holesterol i krvni pritisak za osam procenata, kao i da usporava razvoj arterioskleroze. Takođe, on je poznat i po svojim antikancerogenim svojstvima.

Isvakog dana trebalo bi da uzimate 900 mg.

Đumbir protiv mučnine

Đumbir se već stotinama godina koristi kao lek protiv mučnine, a nedavno je i klinički dokazano njegovo pozitivno dejstvo. Naročito je dobar u sprečavanju jutrarnje mučnine kod trudnica i sprečavanju posledica hemoterapije.

Jedan gram dnevno svežeg đumbira je sasvim dovoljan, ali ukoliko nemate gde da ga kupite, nabavite suplement.

Zeleni čaj protiv holesterola

Japanska istraživanja su pokazala da osobe koje piju zeleni čaj imaju niži ukupni holesterol, u odnosu na osobe koje ga ne uzimaju. Iako je efekat mali u odnosu na lekove za snižavanje holesterola, koristan je kod osoba koje imaju neznatno povišen nivo u krvi.

Dovoljna je jedna šolja dnevno, a maksimalno možete popiti tri.

Vitamin D za jake kosti

Mnoge studije su pokazale da odrasle starije osobe koje uzimaju suplemente vitamina D imaju snažnije kosti. Čak ih preporučuju i ortopedi za brže zaceljivanje slomljenih kostiju.

To je zbog toga što vitamin D reguliše količinu kalcijuma za izgradnju kostiju, kao i količinu fosfata u telu. Dokazano je i da sprečava razvoj određenih tipova kancera, bolesti srca i dijabetesa.

Ako ste stariji od 65 godina, trebalo bi da uzimate oko 10 mikrograma dnevno.

Pitoma nana protiv vrtoglavice

Studija objavljena u Britanskom medicinskom žurnalu otkrila je da ulje pitome nane najbolje djeluje na ljude sa sindromom iritabilnog creva.

To je zbog toga što nana deluje protiv grčeva i to bez neželjenih posledica.

Takođe je i prirodni analgetik. Uzimajte jednu kapsulu suplementa na bazi pitome nane tri puta dnevno pre jela.

Ginko biloba za bolje pamćenje

Stariji ljudi koji imaju problema sa pamćenjem, trebalo bi da uzimaju ginko bilobu. To je vrsta drveta sa lepezastim lišćem koje se već hiljadama godina koristi u kineskoj narodnoj medicini.

Istraživanje iz 2010. godine otkrilo je da je za bolje pamćenje dovoljno 240 mg dnevno.

Vitamin C za bržu regeneraciju tkiva

Osim što se bori protiv prehlada, vitamin C igra važnu ulogu u regeneraciji i rastu novih ćelija, jer je uključen u proizvodnju kolagena.

Rastvorljiv je u vodi, što znači da ga telo ne može akumulirati, pa je potrebno da se uzima u dovoljnim količinama svakodnevno.

Uzimajte jedan gram vitamina C svakog dana, dok imate neke povrede. Uzimajte tablete koje sporo otpuštaju sastojke, kako ga ne biste izbacili iz organizma prebrzo.

penzioneri.me/b92.net

Slične novosti

URA: Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke
Novosti, Penzije, Treće doba
shares320 views

URA: Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke

Ana Ana - apr 19, 2024

Spajićeva i Mandićeva parlamentarna većina odbila je juče da se na dnevnom redu V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore uvrste predlozi poslaničkog…

Danas počinje isplata martovskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

Danas počinje isplata martovskih penzija

Ana Ana - apr 19, 2024

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore saopšteneno je da danas počinje isplata martovskih penzija. Prosječna penzija (bez obračunate razlike) za mart…

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka

Ana Ana - apr 17, 2024

Poslanički klub Građanskog pokreta URA traži dopunu dnevnog reda V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore sa predloženim izmjenama i dopunama Zakona o…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci