Dugo gledanje televizije može ozbiljno da ugrozi zdravlje

“Najviše vremena u gledanju televizije provodili su stariji ljudi, uglavnom nižeg stepena obrazovanja, koji imaju niže prihode i vrlo vjerovatno su bivši pušači, često imaju dijabetes i hipertenziju i lošije opšte zdravstveno stanje. Oni koji gledaju televiziju satima uglavnom su se i loše hranili”

Studija sprovedena na uzorku od 8.900 odraslih osoba u Australiji otkrila je da svaki dodatni sat maratonskog gledanja filmova, serija ili televizijskog programa, za 12 procenata povećava rizik od smrti uzrokovane upalnim procesima.

Studija, objavljena u časopisu “Medicine & Science in Sports and Exercise”, počela je da se sprovodi još 1999. godine, mjerenjem navika gledanja televizije učesnika istraživanja.

Nakon 12 godina, njih 909 je umrlo, od čega su uzrok smrti njih 130 bile upale, pod kojima se podrazumeva širok spektar oboljenja poput Alchajmerove bolesti, astme, dijabetesa i bubrežnih bolesti.

Oni koji ispred TV ekrana provode dva do četiri sata dnevno, imali su 54 odsto viši rizik od smrti uzrokovane upalnim procesima.

“Najviše vremena u gledanju televizije provodili su stariji ljudi, uglavnom nižeg stepena obrazovanja, koji imaju niže prihode i vrlo vjerovatno su bivši pušači, često imaju dijabetes i hipertenziju i lošije opšte zdravstveno stanje. Oni koji gledaju televiziju satima uglavnom su se i loše hranili”, izjavila je doktorka Megan Grejs, jedan od autora istraživanja.

Naučnici su otkrili i da povezanost višesatnog gledanja televizije i kardiovaskularnih bolesti postoji nezavisno od toga pušenja ili visokog krvnog pritiska, prenosi indy100.

penzioneri.me/vijesti.me

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci