Alchajmer: 10 grupa zaštitnih i 5 grupa štetnih namirnica

MIND – nov način ishrane, smanjuje rizik od Alchajmera čak i ako se ne pridržavamo strogo njegovih pravila.

Nov način ishrane, nazvan MIND (eng. “um”) – Mediterranean – DASH Intervention for Neurodegenerative Delay (Mediteranska – DASH intervencija za neurodegenerativni zastoj), smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti, čak iako je se ne pridržavamo strogo, tvrdi se u istraživanju objavljenom u časopisu Alzheimers & Dementia: The Journal of the Alzheimers Association.

Ovaj način ishrane predstavlja spoj mediteranskog načina i tzv. DASH dijete (Dietary Approaches to Stop Hypertension – Dijetetski pristup zaustavljanju hipertenzije). Oba ova načina ishrane povezana su sa smanjenjem rizika od povišenog krvnog pritiska, srčanog infarkta i moždanog udara (šloga), te sada i kao zaštita od Alchajmerove bolesti.

Istraživanje je sprovela, sa svojim kolegama, Marta Kler Moris, epidemiolog sa Raš univerziteta, koja je i razvila ovaj plan ishrane, uz učešće 923 osobe, starosti od 58 do 98 godina, koji su praćeni tokom 4,5 godine. Uporedila je MIND, mediteranski i DASH način ishrane.

MIND način ishrane smanjio je rizik od Alchajmera za 53% kod osoba koje su se strogo pridržavale pravila, i za 35% kod onih koji su ih sprovodili umjereno.

Učesnici koji su se strogo pridržavali mediteranske i DASH dijete, smanjili su rizik za 39%, odnosno za 54%. Ali osobe koje su umjereno primenjivale ova dva načina ishrane imale su samo neznatne dobrobiti.

MIND način ishrane lakše je sprovoditi nego mediteransku dijetu, ističe naučnica. On se sastoji od deset grupa namirnica korisnih za zdravlje mozga i pet grupa povezanih sa povećanim rizikom.

Zaštitne grupe namirnica:

  1. zeleno lisnato povrće
  2. ostalo povrće
  3. koštunjavi plodovi
  4. bobičasto voće
  5. mahunarke
  6. integralne žitarice
  7. riba
  8. živina
  9. maslinovo ulje
  10. vino

Bobičasto voće je jedino koje je konkretno uključeno u plan ishrane. “Borovnice su jedna od namoćnijih namirnica kada je u pitanju zaštita mozga“, kaže Marta Moris. Jagode su takođe povezane sa pozitivnim uticajem na kognitivne funkcije.

Namirnice povezane sa povećanim rizikom:

  1. crveno meso
  2. puter i margarin
  3. sir
  4. kolači i slatkiši
  5. pržena ili brza hrana.

Ishrana treba da sadrži:

  • najmanje tri obroka sa integralnim žitaricama, jedan obrok salate i jedan sa drugim povrćem svakodnevno, uz čašu vina;
  • za užinu orašasti plodovi tokom većeg dijela dana;
  • mahunarke skoro svaki drugi dan;
  • živinsko meso najmanje dva puta sedmično;
  • bobičasto voće najmanje dva puta sedmično;
  • riba najmanje jednom nedeljno.

Što se tiče namirnica koje povećavaju rizik od Alchajmera, posebno je važno smanjiti:

  • puter na manje od jedne kašike dnevno;
  • sir na manje od porcije nedeljno;
  • prženu ili brzu hranu na manje od porcije nedeljno.

Najuzbudljiviji nalaz ove studije jeste taj da su čak i osobe koje su se umjereno pridržavale ovog načina ishrane, smanjile rizik od Alchajmerove bolesti“, kaže naučnica. “Mislim da će to dodatno motivisati ljude.”

penzioneri.me/penzin.rs

Slične novosti

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Isplate staračkih naknada do kraja sedmice
Novosti, Treće doba
shares189 views

Isplate staračkih naknada do kraja sedmice

Ana Ana - mar 20, 2024

Staračke naknade za januar i februar za 3,32 hiljade poljoprivrednika, biće isplaćene do kraja ove sedmice, a koštaće dva miliona eura. To je…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci