Pušila je, pila, jela masno i slatkiše i živjela 122 godine: Radila je sve je suprotno od onoga što su joj govorili lekari

Tajnu svoje dugovječnosti, kako je nekada govorila, dugovala je tome što je radila sve suprotno od onoga što su joj pričali ljekari.

Žan Kalmen iz Francuske  imala je 122 godine i pet meseci kada je umrla u avgustu 1997. godine. Tada je dobila zvaničnu titulu najstarije osobe koja je ikad živjela.

Tajnu svoje dugovječnosti, kako je nekada govorila, dugovala je tome što je radila sve suprotno od onoga što su joj pričali ljekari.

Žan je pušila, pila alkohol, najviše crveno vino, jela slatkiše i crveno meso. Za doručak je uvijek pila po šoljicu – dve kafe.

Kada je napunila 111 godina postala je najstarija osoba u Francuskoj, a sa 113, najstarija na svijetu.Sa 114 godina je postala najstarija osoba koja se pojavila na filmu, zahvaljujući maloj ulozi u filmu “Vinsent i ja” iz 1990. godine.

Kada je napunila 116 godina postala je prva osoba ikada za koju je zabeleženo da je doživela te godine, a sa 120 godina objavila je i muzički album nazvan “Ljubavnica vremena”.

Sa 122 godine dobila je zvaničnu titulu najstarije osobe koja je ikada živjela.

Često je jela govedinu, obroci su joj bili začinjeni i jaki, a nakon ručka znala je za zapali cigaretu i popije čašu nekog alkohola.

Kada je napunila 85 počela je da ustaje u 6.45 i svako jutro je izgovarala molitvu. Dok je sjedela u fotelji, radila je vježbe, a nakon toga se tuširala i mazala maslinovim uljem.

Žan se 1896. udala za Fernanda Kalmena, sa kojim je bila u braku sve do njegove smrti 1942. godine. Imali su jedno dijete. Do svoje 109. godine Žan je živela sama u kući, a nakon toga se preselila u starački dom.

Umrla je u avgustu 1997. godine skoro potpuno slijepa, ali s obzirom na godine koje je doživela, bila je relativno zdrava.

penzioneri.me/telegraf.rs

Slične novosti

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Isplate staračkih naknada do kraja sedmice
Novosti, Treće doba
shares189 views

Isplate staračkih naknada do kraja sedmice

Ana Ana - mar 20, 2024

Staračke naknade za januar i februar za 3,32 hiljade poljoprivrednika, biće isplaćene do kraja ove sedmice, a koštaće dva miliona eura. To je…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci