Proteini iz surutke čuvaju mišiće kod starijih osoba

Stariji treba da paze na mišićnu masu dok gube težinu (bilo spontano ili planirano). Gubitak tjelesne mase u starijem dobu može biti i gori od umjerene gojaznosti ako podrazumijeva istovremeni gubitak mišićne mase. Zato je važno unositi viskokvalitetne proteine i biti fizički aktivan…

Kako bi zadržali snagu mišiće i dok gube kilograme, starijima se preporučuje unos kvalitetnih proteina, uz trening i dijete sa nešto manje kalorija.

Dvije skorašnje studije pokazuju prednosti visokoproteinskih dijeta u cilju zaštite protiv gubitka mišićne mase koji je povezan sa starenjem.

Prva studija iz Kanade i Velike Britanije, utvrdila je da su mišići bili očuvani kod 40 gojaznih muškaraca i žena koji su primenjivali dijetu sa ograničavanjem kalorija tako što su pili napitke od surutke sa po 27 grama proteina.

Njima je tokom dvije nedelje smanjivan unos kalorija za 750 dnevno. Bili su podeljeni u tri grupe i svaka je dobijala jedan od dve vrste šejkova:

  • od sojinog proteina
  • napitak sa ugljenim hidratima
  • napitak od surutke.

Najbolje se od sva tri pokazao unos proteina iz surutke mlijeka.

I druga istraživanja potvrđuju da je surutka jedan od najboljih izvora proteina za očuvanje mišićne mase jer se veoma brzo vari i apsorbuje u organizmu. Takođe, ona ima visok procenat stimulatora za stvaranje mišićnih proteina (amino-acid-leucine).

Druga studija ispitivala je 80 starijih gojaznih osoba koje su bile podeljene u dvije grupe:

  • prva grupa imala je visokoproteinsku dijetu sa 10 napitaka nedeljno koji su sadržali surutku, leucin (aminokiselina koju ljudsko tijelo ne može da proizvodi) i vitamin D
  • druga grupa (kontrolna) unosila je samo jednak broj kalorija da bi se dobili mjerljivi rezultati promjena.

Tokom 13 nedelja ovog istraživanja procesa gubitka tjelesne mase, svi ispitanici su smanjili dnevni unos kalorija za 600, ali su uz to i tri puta nedeljno imali trening izdržljivosti.

Nakon studije, oni koji su pili proteinski napitak sačuvali su mišićnu masu uprkos mršavljenju, a uz to popravila im se snaga stiska šake i opšte fizičke sposobnosti.

Surutka i vježbe!

Najjednostavniji i najpouzdaniji način za očuvanje tjelesne mase kada dođe do gubitka kilograma kod starijih osoba jeste da se uzimaju visokoproteinski napici koji se lako i brzo vare, uz prateće treninge izdržljivosti.

penzioneri.me/penzin.rs

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci