Bakin domaći hleb

Naše su bake odrasle na domaćem hlebu. Vrijeme koje im je olakšalo svakodnevnicu i lišilo ih obaveze da ga svakodnevno same mijese, nije izbrisalo njihovu ljubav prema dobro izrađenom tijestu od kojeg se pravi hleb. Iako su uvijek bile više sklone ukusu i mirisu hleba njihovim rukama spremljen prestale su da ga mese, jer su se mlađi naraštaji navikli da im ga bake samo kupe u prodavnici i smatrali da je time njima olakšan posao.
Naše su bake, poput uzrečice, često govorile: „Hleba u kući mora uvijek da bude“.
I zaista hleb je osnovna namirnica, a dok je „hleba“ ima i života. Na neobičan način naučile su nas da je hrana neophodna i u isto vrijeme jedan od izvora zadovoljstva. Jer, ko može odoljeti bakinom hlebu.
Događalo se ponekad da hleb ne mogu da kupe i tada bi pokazale svoje umeće.
Zamesile bi ga same, na vrijeme, da se ne dogodi da u kući hleba nema.
Naših se baka sećamo kao dobrih domaćica. Nije im bilo teško da nas iznenade toplom pogačom, ili jutrom nekim svježim, ukusnim pecivom.

Sastojci

 

  • 1 kg brašna
  • 1 malo pakovanje svježeg kvasca (40 gr)
  • Pola kašičice soli i oko 8 dcl vode

    Hleb se uobičajeno mesio od bijelog ili polubijelog brašna. I količina tijesta bila je veća. Koristili su 2kg brašna, a nekad i više. Kad bi se pravio veći hleb bake bi izdvojile 2-3 manje jufke i od njih napravile pogače koje bi se pojele dok su još tople. Bez obzira koliko hleba hoćemo da umjesimo način spremanja je isti.

    Kvasac malo izdrobimo i stavimo u čašu, dodamo kroz prste šećer i nalijemo toplom vodom čašu do pola. Promešamo i ostavimo da kvasa. Napraviće se za kratko vrijeme pjena koja će ispuniti času. U posudu sipamo brašno i malo soli (preporučujemo vam da ne stavljate mnogo soli kako hleb ne bi bio slan već neutralnog ukusa ). Na sredini napravimo malu udubinu i tu sipamo nadošli kvasac. Sa mlakom vodom zamesimo srednje tvrdo tijesto.

    Mijesimo duže, sve dok tijesto ne počne da se odvaja od prstiju. Ostavimo izrađeno tijesto da kvasa i odmara oko 2 sata ( na toplom mjestu ). Nakon toga stavljamo ga u kalup. Kalup se podmaže uljem i pospe brašnom da se testo ne bi zalepilo. Kad se hleb ispeče, izvadimo ga iz kalupa, poprskamo ili blago premažemo hladnom vodom, prekrijemo lanenom krpom i ostavimo da se ohladi. Hleb se peče u dobro zagrejanoj rerni na temperaturi od 250 stepeni. Potrebno je oko pola sata da bude gotov.

    Napomena: kad god pečemo tijesto najbolje je provjeriti da li je gotovo tako što ćemo tankim nožem probosti tijesto i ako na nožu nema tragova tijesta možemo biti sigurni da je tijesto pečeno.

    Nećemo pogriješiti ako najpre zamesimo mekše tijesto i ostavimo ga da kvasa. U tom slučaju koristimo manje brašna (oko 600 gr) koje umesimo sa istom količinom vode, soli i kvasca. Kad tijesto naraste ponovo ga sa preostalim brašnom izradimo, uobličimo u oblik vekne i ostavimo da se odmori 10 minuta na samo uljem ili mašću podmazanom plehu. Veknu možemo nožem zaseći sa 2-3 poprečna reza ili sa jednim uzdužnim kako bi ljepše izgledao. Ispečen hleb prekrijemo lanenom krpom.

    Napomena: Važno je da znate da će hleb biti ukusniji ako ga duže mesite.

 

penzioneri.me/secanja.com

 

Slične novosti

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Prosječna penzija od 2015. godine porasla preko 240 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
shares560 views

Prosječna penzija od 2015. godine porasla preko 240 eura

Ana Ana - apr 22, 2024

Ministarstvo rada i socijalnog staranja objavilo je da je prosječna penzija u Crnoj Gori od 2015. godine porasla za 241 euro. Od 270…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci