Ima najduži penzionerski staž: U penziji uživa 60 godina

Prijedorčanin je pravo na porodičnu penziju ostvario prije skoro šest decenija i to je najduži period korištenja prava na penziju u Republici Srpskoj, potvrđeno je “Nezavisnim” u Fondu PIO RS.

“Korisnik s područja regije Prijedor pravo na porodičnu penziju ostvario je 1958. godine, dok je drugi po tom kriterijumu korisnik Fonda PIO RS sa prebivalištem u FBiH, koji je pravo na porodičnu penziju ostvario 1959. godine”, istakli su u Fondu za Nezavisne.

Najduži period korištenja samostalne penzije, prema podacima Fonda PIO RS, ostvario je korisnik Fonda s adresom u Vojvodini, koji je pravo na samostalnu penziju ostvario 1967. godine.

Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS, kazao je da postoje lica koja rano idu u penziju.

Očekuje da će u budućnosti biti mnogo onih koji će više od 50 godina uživati penziju. Ističe da je u drugim zemljama to mnogo drugačije jer tamo, kako objašnjava, nema političkih penzionisanja, protekcija i povlastica. Naveo je da u RS ima mnogo povlastica pa se mladi ljudi šalju u penziju koju uživaju više od 50 godina.

“Bilo je mnogo slučajeva gdje muškarac ili žena doslovno umiru, te se ožene preko noći samo da bi supružnik imao pravo na penziju pa smo tome morali stati ukraj i utvrditi određen period koji neko mora provesti u braku da bi mogao ostvariti pravo na porodičnu penziju”, kaže Rakulj.

Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS, kazao je da treba pooštriti mjere za odlazak u penziju.

“Poslodavci imaju stav da uslovi za odlazak u penziju treba da budu mnogo rigidniji i da sticanje statusa penzionera treba da bude mnogo teže, a ne treba ni dozvoliti da se koriste beneficije”, naglasio je Aćić.

penzioneri.me/ba.n1info.com

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci