Holandski i turski penzioneri primaju od 101 do 102 odsto radne plate kada se penzionišu, dok penzije u Hrvatskoj iznose 129 odsto radne plate.Prema procjeni OECD, visokim penzijama mogu se pohvaliti i Indijci koji primaju 99 odsto radne plate. Penzije u Portugaliji iznose 95 odsto radne plate, a u Italiji 93 odsto.

S druge strane, penzioneri u Velikoj Britaniji su u najgorem položaju s obzirom da primaju tek 29 odsto radne plate kad se penzionišu.

Kada su u pitanju najmnogoljudnije zemlje, Amerikanci primaju penzije u visini od 49 odsto radne plate, a Kinezi 83 odsto.

Ipak, iako većina tih brojeva izgleda velikodušna, zdravstveni sistemi su presudni za životni vijek penzionera. Bolja zdravstvena zaštita u razvijenim i zemljama u razvoju znači da ljudi žive duže, pa samim tim i više godina primaju penziju.

Prema podacima Svetske banke, penzioneri u šest zemalja s najboljim penzionim i zdravstvenim sistemom žive između osam i 11 godina duže nego u ostatku svijeta. Te zemlje su Sjedinjene Američke Države (SAD), Velika Britanija, Japan, Holandija, Kanada i Australija, porenosi RTGC.

Najveći problem penzionih sistema u svetu su povećanje starosti u kojoj se žene mogu penzionisati. U Velikoj Britaniji neće moći biti moguće penzionisanje prije 66 godine do 2020, dok će između 2026. i 2028. starosna granica za penzionisanje biti pomerena na 67 godina.

penzioneri.me/danas.rs