Purišić: Penzije će i ubuduće biti redovne i stabilne

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić govorio je danas, 09. maja 2018. godine, na otvaranju druge redovne Skupštine Saveza udruženja penzionera Crne Gore.

Skupštinom je predsjedavao Branko Vešović, predsjednik Saveza penzionera Crne Gore, a prisustvovali su i Dušan Perović, direktor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, kao i Jovo Pajović, generalni direktor Direktorata za penzijsko i invalidsko osiguranje i boračku i invalidsku zaštitu.

Ministar Purišić je naglasio da Vlada Crne Gore i resorno ministarstvo, pored toga što kreiraju penzijsku politiku koja ima za cilj da obezbijedi stabilan i održiv način finansiranja penzija, vode posebnu pažnju o zaštiti penzionera i poboljšanju njihovog materijalnog položaja.

„Podsjećam vas da je u 2017. godini za program pomoći penzionerima s najnižim primanjima obezbijeđeno 300.000,00 eura, dok je za subvencionisanje odmora i oporavka u Ulcinju i na Žabljaku opredijeljeno 456.600,00 eura. Za nabavku zimnice pod povoljnijim uslovima obezbijeđeno je oko 300.000,00 eura. Izdvojena su i značajna finansijska sredstva za izgradnju stambenih jedinica namijenjenih za populaciju penzionera“ – kazao je Purišić.

Purišić je naveo da su do sada u Podgorici izgrađene i useljene dvije zgrade od po 100 stambenih jedinica i jedna od 88 stanova. U opštini Bijelo Polje radi se isto tako o dvije zgrade za penzionere, prva sa deset, a druga sa osam stanova.

Saopštio je da su u Nikšiću napravljene takođe dvije zgrade, prva od 12, a druga od 75 stanova , dok se gradi još jedna zgrada od 75 stanova. Na Cetinju se gradi zgrada sa 40 stanova. U Pljevljima se pravi 20 stambenih jedinica, dok je na Žabljaku, kako navodi ministar Purišić, riječ o 3 stana za potrebe penzionera.

„U opštinama gdje lokalna samouprava opredijeli zemljište za penzionere i oslobodi ga plaćanja komunalija, Ministarstvo rada i socijalnog staranja će sa Fondom PIO i lokalnom upravom, značajno pomagati izgradnu stambenih jedinica“ – istakao je Purišić.

Ministar je naglasio da je za finansiranje penzijskog sistema u 2018. godini, Zakonom o budžetu Crne Gore za 2018. godinu, planirano oko 432 miliona eura, dok je socijalni program za penzionere i u ovoj godini predviđen na nivou prethodne godine.

„Želim istaći i da je u Ulcinju prošle godine odmaralo 3.163 penzionera, dok je na Žabljaku boravilo njih 460. Isti broj penzionera će odmarati i u ovoj godini, s tim što se planira ulaganje u poboljšanje kapaciteta u odmaralištu u Ulcinju“ – dodao je Purišić.

Najavio je da će penzije i ubuduće biti redovne i stabilne. Svakako da bi dobro bilo da su znatno veće, ali ako uporedimo visinu prosječne penzije u Crnoj Gori sa penzijama u okruženju, navodi Purišić, prosječna penzija u Crnoj Gori je veća i iznosi 285 eura.

„Vlada će i ubuduće kroz različite programe podrške- subvencije za najugroženije, programe rekreacije i odmora, raspodjelu robnih viškova, nastaviti da pomaže penzionere u Crnoj Gori, pri čemu će se voditi računa o likvidnosti Fonda PIO i obezbjeđenju redovnosti u isplati penzijskih davanja“ – zaključio je Purišić.

PR služba Ministarstva rada i socijalnog staranja

penzioneri.me/minradiss.gov.me

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci