Bakine tajne

 

Naše bake učile su naše mame, a naše mame uvek su nekako svašta znale. To su oni mali trikovi koji nigde ne pišu, a podrazumijeva se da ih znamo, poput mjera „po ukusu“ ili „klo-klo“.

Evo još nekih sitnica koje će vam pomoći pri spremanju torti i kolača, i koje ne može nadmašiti nijedana nova pomoćna sprava u kuhinji:

1. Rerna se uvijek zagreva kako piše u receptu, a temperaturu treba smanjiti tek kada ubacite tijesto.

2. Kada mutite jaja, treba uvek odvojiti bjelance od žumanaca pa posebno mutiti. Belance se muti uvijek u istu stranu, pa se postepeno dodaje malo po malo šećera, pa se naknadno dodaje žumance.

3. Kada se pri mućenju jaja dodaje brašno, treba isključiti mikser, pa smjesu lagano pomešati varjačom da ne bi splasnula i da bi testo bilo vazdušasto.

4. Da li je tijesto pečeno najlakše proveravamo tako što u njega uronimo iglu. Dobro pečeno tijesto neće se lijepiti za iglu.

5. Ako u receptu treba koristiti  brašno, prašak za pecivo, gustin, kakao i/ili sodu bikarbonu, sve to treba pomiješati zajedno jer se tako ravnomerno mešaju, te i testo ravnomerno narasta.

6. Koru za tortu lakše je peći odjednom, pa je poslije preseći na dva ili tri dijela. Vrhom noža napraviti zarez po obodu ispečene kore da bi se podelila na slojeve iste debljine. Zatim uzmite konac, stavite ga u zarez, i  krajeve ukrstite i povucite. Jedan po jedan dio prenosite na poslužavnik i filujte.

 penzioneri.me/budoar.rs

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci