Imala je 60 godina kad je kupila prvi kompjuter, a u 82. programira igricu za starije osobe

Konferencija stručnjaka za razvoj kompanije Epl (WWDC) posvećena je softverima i alatkama za programere, a prosječna starost učesnika je 30 godina. U junu 2017. godine učestvovala je i 82-godišnja Masako Vakamija, koja je razvila aplikaciju namenjenu starijim osobama.

Opisujući prva iskustva sa internetom, kaže da je za tri mjeseca naučila kako funkcioniše globalna mreža. Prvi računar je kupila kada je imala 60 godina.

– Lice mi je bilo mokro od suza i znoja – rekla je Vakamija na Tehnološkoj konferenciji u Tokiju, opisujući veliku radost zbog prve primljene elektronske poruke.

FOTO: TEDX ICU KENNETH ENOCHS / FLICKR

Kaže da joj je “računar dao krila”, jer joj je omogućio da komunicira s drugima, a da pritom nije morala da ostavlja majku, koju je njegovala. Ipak, nešto joj je baš smetalo: za starije ljude nije bilo gotovo nikakvih programa i uputstava.

Jedina knjiga iz te oblasti koja je bila donekle uzbudljiva bio je priručnik za Eksel, kaže ona. Detaljno ga je proučila i počela da koristi program za izradu digitalnih modela japanskih pletenih mustri.

– Eksel je umetnost – kaže ona.

Na osnovu novostečenih iskustava napisala je uputstvo za korišćenje kompjutera, a zatim je naučila da programira.

Za samo šest meseci razvila je aplikaciju “Hinadan”, igricu za starije osobe. Zadatak se sastoji u tome da se ukrasne lutkice u tradicionalnim japanskim kostimima poređaju po određenom redosledu. Kao inspiracija joj je poslužio japanski praznik lutaka Hina-Matsuri, koji se obeležava u martu.

Ova igra je veoma pogodna za starije osobe zato što je jednostavna za korišćenje.

– Prilikom programiranja uzela sam u obzir da stariji slabije čuju i vide i da ne mogu tako brzo i lako da pokreću prste – objašnjava Vakamija.

Aplikacija je za sada dostupna samo na japanskom jeziku, ali je čak i direktor Epla Džim Kuk pokazao zanimanje nju. Na konferenciji WWDC Japanka mu je objasnila kako je razvila igricu, a Kuk joj je čestitao i rekao da može da posluži kao inspiracija drugima, priča ona ponosno. Prema sopstvenim rečima, ima velike planove:

– Imam još mnogo ideja i planiram da razvijam nove aplikacije.

penzioneri.me/blic.rs

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci