Obilježeno 75 godina bitke na Sutjesci, brojni predstavnici iz Crne Gore

Na Tjentištu je održana tradicionalna svečenosti povodom 75 godine od velike bitke na Sutjesci.

Ponovo su se u velikom broju vijorile trobojke sa zvijezdom petikrakom i druga obelježja i znamenja iz NOB-a,nošena od strane mladih a i starijih iz raznih krajeva bivše SFRJ.

Na poziv Vlade republike Srpske i Blagoja Gajića, predsjednika SUBNOR-a Republike Srpske, svečanosti su prisustvovale delegacije SUBNOR-a Srbije, SOBNOR-a Crne Gore, SUBNOR-a Slovenije, kao i prestavnici i brojne delegacije gradova bivše SFRJ i delegacije ambasada.

Vijence su položili i poklonili se sjenima heroja Sutjeske Delegacija SOBNOR-a Crne Gore na čelu sa Predsjednikom SOBNOR-a, Radojicom Radojevićem. Na skupu su prisustvovale brojne delegacije SOBNOR-a Crne Gore i to – OBNOR-a 1941-1945 iz Podgorice, Nikšića, Bijelog Polja, Berana, Pljevalja, Herceg Novog, Kotora, Tivta, Budve, Bara ,Danilovgrada, Cetinja i Plužina, te delegacije OBNOR-a gradskih opština Golubovci i Tuzi koji baštine jugoslovensku ideju i koji su položili vijence na spomenik i delegacija vojnih penzionera iz Podgorice.

Skup je otvorio i pozdravio prisutne Predsjednik Opštine Foča. Prestavnike boračkih organizacija i sve prisutne pozdravili su prestavnik boračke organizacije Republike Srpske i zamjenik predsjednika SUBNOR-a Srbije General Vidosav Kovačević. Ispred SOBNOR-a Crne Gore Skup je pozdravio Radojica Radojevic, predsjednik SOBNOR-a Crne Gore, koji je izmedju ostalog istakao:

“Na ovom tradicionalnom mjestu našeg okupljanja, danas smo se okupili da i ove godine ovog 10 juna odamo dužnu počast poginulim herojima, rodoljubima, slobodarima i junacima velike bitke na Sutjesci. Sutjeska je bila i ostala simbol našeg prkosa, našeg ponosa, naše uzletište u najtežim trenucima dramatične borbe za slobodu i uzvišene ljudske ideale pravde i istine. Ovdje na Sutjesci , pokazali smo čitavom svijetu kakvi su bili Titovi partizani – nepobjedivi i nezadrživi, ma koliko se trudili fašisti da ih unište. Sutjeska su naši Termopili Treće divizije i komandanta Save Kovačevića za spas ranjenika, gdje su mnogi poginuli, ali je izvojevana veličanstvena pobjeda. Ovdje u dolini heroja u miru i tišini leži poginulo pokoljenje partizana izginulih uz nevidjeni herojizam, koji su vjerovali u svoja djela, koji nijesu žalili svoje živote, kada je u pitanju domovina i njena sloboda. Ovdje smo danas da pošaljemo poruku mladjim generacijama da vide, da znaju koliko vrijedi sloboda – kolika je cijena za nju plaćena. Da ne zaboravljaju slobodarski zov naših predaka. Još jedna poruka, danas, mogla bi da se uputi sa Sutjeske: fašizam nije mrtav. On živi u nasilju moćnika, u bombardovanju, u rušenju, u trovanju, u sijanju mržnje, u otimanju bogastva malih naroda, u ubijanju nevinih i neduznih. A mi smo uprkos svega ostajali uspravno na polju ljudskosti, poštenja i prijateljske ljubavi.
Danas smo se okupili i da se sa pijetetom sjetimo svih naših slobodarskih predaka i onih koji počivaju ovdje, ali i mnogih bez groba i mramora širom nekadašnje naše domovine. Klanjamo im se do nezaborava i obećavamo da ih nećemo i ne smijemo zaboraviti.”
U ime vlade Republike Srpske skup i prisutne borce pozdravio je ministar rada i boračke zastite, Milenko Savanović. Inače skupu je prisustvovao i izaslanik predsjednika Republike Srpske, izaslanik predsjednika Skupštine Republike Srpske kao i ataše iz Ruske federacije.

Slične novosti

Namirnice koje su saveznici protiv prehlade
Zdravlje
shares0 views

Namirnice koje su saveznici protiv prehlade

Jasna Djalovic - okt 10, 2019

Stigla je sezona prehlada. Jednako tako, stiglo je i vrijeme kada bi najviše trebalo da pazimo šta unosimo u svoj orgazam, s obzirom…

Istjerali je iz stana, od penzije plaća deložaciju
ljudi
shares0 views

Istjerali je iz stana, od penzije plaća deložaciju

Jasna Djalovic - okt 10, 2019

Da nije žalosno, bilo bi smiješno. Borka Petković, žena žrtva prethodnog odbrambeno-otadžbinskog rata, nakon što je deložirana iz svog stana u Banjaluci, dobila…

PRIČA kroz koju ćete MNOGO naučiti! Nije sve onako kako izgleda na prvi pogled!
zanimljivosti
shares0 views

PRIČA kroz koju ćete MNOGO naučiti! Nije sve onako kako izgleda na prvi pogled!

Jasna Djalovic - okt 09, 2019

Jedna od posuda malo je napukla, druga je bila čitava Jedan vodonoša imao je dve posude, koje bi svakodnevno po nekoliko puta nosio na ramenima, na motki,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci