UN: Smanjiti nejednakost starijih osoba

Populacioni fond UN (UNFPA) pozvao je 15. juna, povodom Međunarodnog dana starijih osoba, na dodatne napore za smanjenje trajne nejednakosti i unapređenje uslova života starijih osoba, kako bi demografske promjene izazvane starenjem stanovništva bile na opštu dobrobit.

U 2015. godini, osobe starije od 60 godina činile su 12,3 odsto svjetske populacije, a do 2050. godine taj će se broj povećati na skoro 22 odsto.

Ovaj porast će biti najveći u zemljama u razvoju.

U Aziji živi polovina od ukupno 901 miliona starijih osoba u svijetu, odnosno 508 miliona osoba starosti 60 i više godina, zatim slijedi Evropa sa 177 miliona starijih osoba, Sjeverna Amerika sa 75 miliona, Južna Amerika i Karibi sa 71 milion, Afrika sa 64 miliona i Okeanija sa šest miliona.

U nekim zemljama starenje populacije može da dovede do proporcionalnog smanjenja radne snage, ali, da li će do toga i doći i kakav će uticaj to imati na privredu zavisiće od brojnih neizvesnih faktora, uključujući mjere na povećanju starosne granice za odlazak u penziju, migracija te, konačno, ljudske, ali i tehnološke produktivnosti.

Starenje stanovništva može da uzrokuje i društvene poremećaje s obzirom na to da društvene nejednakosti rastu u starijem životnom dobu, kaže se u saopštenju UNFPA.

Na primjer, muškarci u starosti imaju u prosjeku 68 odsto veća primanja od žena zbog dužeg radnog staža i većih primanja tokom radnog vijeka.

Ovo je naročito značajno u svijetlu činjenice da većinu starije populacije čine žene.

“Mi u UNFPA smo u potpunosti saglasni sa sloganom Međunarodnog dana starijih osoba – Zauzmimo stav protiv diskriminacije starih osoba”. Verujemo da smanjivanje trajne nejednakosti i prihvatanje doprinosa starijih osoba otvara ogromne mogućnosti za razvoj”, poručuje izvršni direktor Fonda Babatunda Osotimehin.

Rad na tome, kako je naveo, počinje sa sigurnim porođajem i nastavlja se sa dobrom ishranom u djetinjstvu i kvalitetnim školama i on podrazumijeva osiguravanje univerzalnog pristupa seksualnom i reproduktivnom zdravlju, rodne jednakosti, socijalne zaštite i sigurnosti primanja za sve starije osobe, kao i osiguravanje prenosa bogatstva na mlađe generacije.

Starosna diskriminacija na radnom mjestu može da predstavlja rastući problem u zemljama u kojima očekivani životni vijek i dobro zdravstveno stanje podstiču starije ljude da nastave raditi, naročito ako je nezaposlenost mladih visoka.

Društvo će možda svoja očekivanja u pogledu prirodne starosne granice za odlazak u penziju ili u pogledu uloge starijih osoba u javnom i privatnom životu morati da prilagodi činjenici da oni sve duže ostaju aktivni, navodi se u izjavi direktora UNFPA.

Starija populacija se oslanja na različite izvore finansijske podrške – od prihoda od rada i imovine do porodice i javnih programa. To znači da će zemlje sa rastućom populacijom starijih osoba morati da uspostave međugeneracijski dijalog i donesu politike koje promovišu međusobno razumevanje, te da osnaže i mlade i stare da pomažu jedni drugima.

UNFPA nastavlja da pomaže zemljama da odgovore na okolnosti i izazove starenja stanovništva kroz promovisanje dijaloga o politikama i pomoć u obukama, istraživanju i prikupljanju podataka razvrstanih po starosti i polu.

Trenutno UNFPA analizira napredak ostvaren u proteklih 15 godina u realizaciji Madridskog akcionog plana za starenje i podržava razmenu stečenih iskustava u cilju ostvarivanja zdravijeg starenja i iskorišćavanja druge demografske dividende produktivnije i prosperitetnije starije populacije, kaže se u saopštenju.

“Starenje stanovništva u svim zemljama predstavlja svojevrsnu transformativnu snagu koja će na ispit staviti postojeće stukture naše privrede, domaćinstava i društva. Udružimo snage kako bismo svim ljudima omogućili dostojanstveno starenje i život obeležen doprinosom, integracijom i blagostanjem”, poručio je direktor Populacionog fonda UN.

penzioneri.me/blic.rs

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci