Hobiji koji vašem mozgu neće dozvoliti da degradira

Jasan um i intelekt u starosti za mnoge djeluju kao naučna fantastika, jer se, nažalost, slabljenjem tijela, godine donose i slabljenje kognitivnih funkcija. Međutim, neurolozi su uvjereni da ako se ispravno hranite, vodite aktivan način života i ako posvetite vrijeme određenim aktivnostima, imate šansu da u starosti budete umniji od drugih.

Ovo su samo neki od hobija korisnih za razvoj mozga. Izaberite jedan ili više i posvetite im bar pola sata dnevno!

1. Meditacija

Meditacija pomaže u smanjenju nivoa stresa, krvnog pritiska, jača imuni sistem i poboljšava sposobnost koncentracije. Samo deset minuta potpunog opuštanja će vam vratiti odlično raspoloženje i pomoći vašem mozgu da radi bolje.

2. Rad u bašti

Voćarstvo je iznenađujuće koristan hobi za mozak. Njime smanjujete nivo kortizola – hormona stresa, punite se pozitivnom energijom, ponosite se svojim dostignućima, radite fizički posao, smanjujete rizik od demencije za 36% i provodite vrijeme na svježem vazduhu.

3. Kuvanje

Studije pokazuju da ljudi koji spremaju jelo kod kuće, vode zdraviji život. Pored toga, imaju mogućnost da biraju maksimalno zdrave proizvode i uživaju u procesu kuvanja, što ima blagotvorno dejstvo na stanje mozga.

4. Čitanje

Čitanje uči um da se fokusira, proširuje rečnik, razvija maštu, analitičke sposobnosti i čini mozak aktivnijim. Osim toga, čitanje je jedan od najboljih načina u borbi sa stresom (nivo stresa se smanjuje za 69%).

5. Sviranje na muzičkom instrumentu

Sviranje na muzičkom instrumentu doprinosi kognitivnom razvoju, poboljšava koordinaciju i fine motoričke vještine. Kako kod djece tako i kod odraslih, sviranje na muzičkom instrumentu povećava nivo IQ-a.

6. Igranje šaha

Tokom igre, razvijaju se obje hemisfere mozga, poboljšava se pamćenje i poboljšava strateško razmišljanje.

7. Ples

Plesanje nije samo odličan fizički trening, koji smanjuje nivo stresa i povećava nivo serotonina. Plesanje je način da se postane inteligentniji, jer za pamćenje i reprodukciju različitih kombinacija pokreta aktivno uključujete različite oblasti mozga.

8. Timski sportovi

Igranjem u timu, dobijate mnoge prednosti: pokretljivost, nove prijatelje i komunikaciju. Studije pokazuju da nedostatak komunikacije negativno utiče kako na stanje mozga tako i na opšte stanje zdravlja. Zato, košarkaška, fudbal, odbojka i drugi timski sportovi biće odličan način da provedete korisno vrijeme.

9. Borilačke vještine

Pored očigledne prednosti – umijeća da se borite za sebe – borilačke vještine odlično razvijaju mozak, povećavaju sposobnost koncentracije, održavanja balansa, kao i postizanja jedinstva duha i tijela.

10. Pletenje

Stručnjaci kažu da je pletenje odličan način borbe protiv zabrinutosti, anksioznosti, depresije i hroničnog bola. Prednosti rada sa rukama mogu se uporediti sa efektom meditacije. Pletenje aktivira parasimpatički nervni sistem i tupe reakcije “udari ili beži”.

11. Pisanje

Vodite dnevnik, žurnal ili bilježnicu u kojima ćete zapisivati svoje misli, ideje, ciljeve itd. To pomaže u rješavanju velikog broja problema i služi kao neka vrsta mehanizma za ublažavanje stresa.

12. Izučavanje jezika

Učenje stranog jezika učiniće vas pametnijim. Pored toga, možete komunicirati sa strancima, upoznati njihovu kulturu. Sve ovo pomaže u smanjenju rizika od demencije.

13. Smijeh

Osim gore navedenog, odličan lijek za mozak i cijelo tijelo je smijeh, koji se još zove aktivna meditacija. A ujedno je odličan dodatak i uz sve drugo što radite, tako da – samo navalite.

penzioneri.me/cdm.me

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci