MMF traži da Crna Gora smanji plate i penzije, uvede ekološki porez

Međunarodni monetarni fond MMF preporučio je crnogorskoj Vladi u cilju smanjenja javnog duga da uvede ekološki porez i smanji penzije i plate. To je na današnjoj konferenciji za medije kazao šef Mi­si­je MMF za Cr­nu Go­ru Mar­tin Pe­tri.

“Vjerujemo da postoje porezi koji su kompatabilniji sa rastom, to su razni ekološki porezi i oporezivanje potrošnje. Kada su u pitanju ekološki porezi, razmišljamo o povećanju akciza na ugalj i moguće uvođenje poreza na ugljen-monoksid”, naveo je Petri.

On je ukazao na još oblasti u kojima Vlada može smanjiti potrošnju.

“Posebno kada su pitanje zarade u javnom sektoru, kao i izdvajanja za penzije koja su visoka u odnosu na međunarodni standard”, istakao je on, dodajući da ove reforme zahtijevaju pažljivu pripremu.

Petri je ukazao i na visoko opterećenje zarada.

“Taj nivo je relativno visok u Crnoj Gori kada se uzme u obzir međunarodni standard. Vjerujemo da uvođenje neoporezivog praga može da bude od pomoći”, kazao je on.

I ministar finansija Darko Radunović priznaje da Crna Gora poreski opterećuje rad više nego ijedna zemlja u regionu.

“Mi imamo visoko opterećenje na rad u Crnoj Gori i ono nije konkuretno. Mi opterećujemo rad više nego ijedna zemlja u regionu. To opterećenje na bruto plate je negdje oko 66,7 odsto, a na neto plate nešto više od 40 odsto. Tu je potrebno uraditi značajne promjene, za šta je potrebno uraditi ozbiljnu analizu”, kazao je Radunović nakon sastanka sa predstavnicima MMF-a.

Navodi i da je javni dug na kraju godine iznosio 2.769.095 eura.

Iz MMF je saopšteno da bi Cr­na Go­ra tre­ba­lo da se skon­cen­tri­še na da­lju re­for­mu po­re­ske po­li­ti­ke u ovoj go­di­ni, ali i na po­dr­šku ja­ča­nju fi­skal­ne od­go­vor­no­sti je­di­ni­ca lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve.

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci