Naučnici potvrdili: Umjerena konzumacija piva produžava život

Jedno od najzanimljivijih područja istraživanja uticaja piva na organizam je odnos umjerene konzumacije i dugovječnosti ljudi. Časopis PLOS Genetics je 2013. godine objavio studiju koja je prvi put ispitivala uticaj popularnog napitka na dugovječnost.

Istražujući uticaj piva na gene, naučnici su došli do zanimljivih zaključaka.
Studija rađena na kvascima pokazala je da konzumacijom piva dolazi do produženja telomera. Telomere su sastavni deo hromozoma gena koji, ako se značajno skrate, dovode do smrti ćelije.

Dosadašnja istraživanja produžavanja i skraćivanje tjelomera povezuju sa starenjem i razvojem karcinoma, zbog čega su rezultati ove studije dobili na značaju. Do produženja krajeva tjelomera došlo je pri unosu količine etil-alkohola prisutnog u jednom pivu (5 do 7 odsto).

Najnovije istraživanje, sprovedeno na Univerzitetu u Kaliforniji dalo je dodatni podsticaj umerenoj konzumaciji piva.

Studija, na kojoj je rađeno punih 14 godina, proučavala je uticaj životnog stila 1.700 osoba starijih od 90 godina na njihov životni vijek. Istraživači su otkrili da su osobe koje su dnevno pile dvije čaše piva (2 puta po 3 decilitra) ili vina (2 puta 1,5 decilitara) imale 18 odsto manji rizik od prerane smrti.

Zanimljivo je da su ispitanici koji su svakodnevno vježbali između 15 i 45 minuta taj rizik smanjili za “samo” 11 odsto.

Iako rezultati studije pokazuju da dugovječnosti više doprinosi umjerena konzumacija alkohola nego redovna vježba, svakako je preporučljivo praktikovati redovnu fizičku aktivnost tokom zrelog i starijeg doba, pošto je to zdrava navika koja svakako ima pozitivan efekat na aktivan i produktivan život u zlatnim godinama.

Slične novosti

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Isplate staračkih naknada do kraja sedmice
Novosti, Treće doba
shares189 views

Isplate staračkih naknada do kraja sedmice

Ana Ana - mar 20, 2024

Staračke naknade za januar i februar za 3,32 hiljade poljoprivrednika, biće isplaćene do kraja ove sedmice, a koštaće dva miliona eura. To je…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci