Bar: Obilježen međunarodni Dan starijih osoba

Međunarodni dan starijih osoba danas je u Baru obilježen okruglim stolom i humanitarnom akcijom na gradskom trgu. Caritas Barske nadbiskupije je u okviru projekta  “We care – Ageing with dignity and respect” u svom centru na Biskupadi održao okrugli sto “Uloga i mjesto starijih osoba iz prizme vjere” na kojem su govorili predstavnici sve tri konfesije iz Bara – protojerej Branko Vujačić, paroh podgorički i predsjednik dobrotvornog fonda “Čovjekoljuvlje” Mitropolije crnogorsko primorske, glavni imam barski mr Mujdin ef.Milaimi i župnik Kelmend Spaći.

Nakon okruglog stola, na temu “Stariji – teret ili potencijal” govorili su korisnik Caritasovih usluga Pero Radović i socijalna radnica Valerija Ivančević, predstavnica Centra za socijalni rad Bar, a korisnica ovih usluga Vera Jovanović kazivala je svoje stihove posvećene Caritasu.

Marko Đelović, koordinator “We care – Ageing with Dignity and Respect” predstavio je pkanirane aktivnosti za naredni period u sklopu ovog projekta koji je finansiran iz trilateralnog programa INTERREG IPA prekogranične saradnje Hrvatska – BiH – Crna gora 2014 – 2020.

“Glavni cilj je unaprjeđenje kvaliteta i dostupnosti zdravstvenih usluga socijalne njege za starije osobe u prekograničnom području Hrvatske, BiH i Crne Gore, a projekat realizuju  Caritas biskupije Banja Luka kao vodeći partner,  opštine Lipik i Garešnica, te Caritas Barske nadbiskupije”, rekao je Đelović.

Poslije projektne prezentacije,priređeno je  druženje za starije osobe korisnike Caritasovog Dnevnog boravka za stara lica.

“Caritas u Crnoj Gori godinama realizuje aktivnosti i projekte unaprjeđenja kvaliteta života starijih osoba. Trenutno kroz različite servise-kućnu njegu, dnevni boravak, vešeraj i tople obroke-u nekoliko opština pomoć prima oko 800 korisnika. Svjesni činjenice da je našim najstarijim članovima društva potrebna podrška na različitim nivoima i da, kako se vrijeme i društveni trendovi mjenjaju i potrebe starih se mjenjaju, Caritas nastoji i nastojaće da unaprjeđuje i razvija ove servise podrške  i usluge u zajednici”, kazala je “Vijestima”  Sanja Rakić, PR menadžer.

U sklopu višesatnog programa u Caritasu, na flauti i gitari nastupili su  Milica i Petar Kenjić, đaci barske Muzičke škole.

Međunarodni dan starijih osoba obilježio je i barski Crveni krst. Na Trgu Vladimira i Kosare, aktivisti Crvenog krsta i Kluba za starije osobe pri Crvenom krstu, danas su građanima mjerili pritisak i šećer.

penzioneri.me/vijesti.me

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci