Penzioneri Srbije 30. oktobra organizuju protest u Beogradu i drugim gradovima

Udruženje sindikata penzionera Srbije – USPS i Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije – USPVLS u saradnji sa drugim sindikatima i udruženjima penzionera i sindikatima zaposlenih, 30. oktobra, u 16 sati, organizuju protest penzionera i zaposlenih u Beogradu i u drugim gradovima Srbije.

Udruženje sindikata penzionera Srbije – USPS i Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije – USPVLS u saradnji sa drugim sindikatima i udruženjima penzionera i sindikatima zaposlenih, 30. 10. 2018. godine, u 16 sati, organizuju protest penzionera i zaposlenih u Beogradu na Trgu Nikole Pašića a u drugim gradovima Srbije pred osnovnim sudovima radi iskazivanja nezadovoljstva zbog:

Siromašenja penzionera dugogodišnjim neusklađivanjem penzija za najmanje od 20 do 25 odsto i urušavanja penzijskog sistema Srbije ukidanjem redovnog usklađivanja penzija na osnovu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranjui zvaničnih statističkih podataka o inflaciji i rastu BDP
Ignorisanja obaveze, od strane Vlade Srbije, da na osnovu člana 58. Ustava Srbije i stava Ustavnog suda Srbije da je penzija imovinsko pravo, sistemski izvrši povraćaj delova penzija koji nisu isplaćeni po Zakonu o privremenom uređivanju načina isplate penzija
Opstrukcije Ustavnog suda Srbije da oceni ustavnost Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija
Manipulacije penzionerima i javnošću od strane Vlade Srbije i medija u vezi ukidanja Zakona o privremenom načinu uređivanja isplate penzija i izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.
Na protestima ćemo postaviti sledeće zahteve:

Da Vlada Srbije NSS predloži zakone kojima bi se regulisao povraćaj neisplaćenih delova penzija od 2014. do 2018. godine, izmenio sastav Upravnog odbora Republičkog Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje tako da u njemu većinu imaju predstavnici zaposlenih i penzionera i vraćanja redovnog usklađivanja penzija na osnovu Zakona o PIO.
Da Vlada Srbije pod hitno pokrene javnu raspravu o reformi penzijskog sistema Srbije koju u ovom trenutku netransparentno i bez dijaloga sa zaposlenima, penzionerima i poslodavcima sprovodi, a na štetu osiguranika – zaposlenih i penzionera.
Da Ustavni sud, u skladu sa aktom koji su dostavili poslanici Narodne skupštine Srbije, izvrši ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija.
Da javni servis RTS organizuje emisije – sučeljavanja o položaju penzionera u Srbiji, reformi penzijskog sistema, neusklađivanju i smanjivanju penzija.

Pozivamo sve sindikate i udruženja penzionera da solidarno organizujemo proteste penzionera i zaposlenih u svim gradovima Srbije, sprečimo urušavanje penzijskog sistema Srbije, najavljenu diskriminaciju i dalje osiromašenje dela penzionera Srbije.

Pozivamo sindikate zaposlenih da učestvuju u pripremi i podršci protesta radi zaštite stečenih prava svojih članova, budućih penzionera.

Ukoliko ne bude građanskog otpora neustavnim i nemoralnim reformama penzijskog sistema, stečena prava preko 1.200.000 penzionera i sada zaposlenih koji imaju ili bi trebalo da imaju natprosečene penzije biće obrisana a sve to proglašeno velikom reformskom pobedom aktuelne vlasti.

Želimo da na zakonit i demokratski način pošaljemo poruke aktuelnoj vlasti, domaćoj i međunarodnoj javnosti da se ne mirimo sa neustavnom i netransparentnom reformom penzijskog sistema Srbije u kojoj se ne poštuju prava sadašnjih i budućih penzionera stečena po osnovu uplata doprinosa za PIO.

Molimo medije da nam pomognu u obaveštavanju javnosti, penzionera i zaposlenih koji su oštećeni ili će biti diskriminaisani i oštećeni neustavnom reformom penzijskog sistema Srbije.

Mihajlo Radović, predsednik USPS
Jovan Tamburić, predsednik USPVLS

/penzioneri.me/Penzin

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci