Borci OBNOR-a 1941. – 1945. Glavnog grada svečano obilježili 74 godine od oslobodjenja Podgorice

Organizacija OBNOR-a 1941-1945 Glavni grad Podgorica organizovala je brojne aktivnosti i svečanosti povodom 19. decembra dana oslobodjenja Podgorice.

Njihovo saopstenje prenosimo integralno:
Svečnosti polaganja vijenaca i cvijeća obavljeno je u 11 sati, na spomeniku Partizanu borcu na Gorici, gdje su prisustvovale delegacije SUBNOR-a Beograda, Banja Luke, Prijepolja i Trebinja, te OBNOR-a 1941-1945. Podgorica, Herceg Novog, Kotora, Budve, Pljevalja, Bijelog Polja, Kolašina, Berana, Plužina, Bara, Ulcinja, Nikšića,Tivta, Danilovgrada, Mojkovca , Cetinja, gradske opštine Tuzi I Golubovci.

Ovom veličanstvenom skupu slobode i antifašizma zajedno su prisustvovali predstavnici Ambasade Ruske federacije u Podgorici, delegacija vojnih penzionera Crne Gore, kao i delegacije političkih stranaka Demokrate Crne Gore, SNP Crne Gore, DNP Crne Gore i Jugoslovenskih komunista Crne Gore.


Skup je otvorila p.predsjednica OBNOR-a 1941-1945 Glavni Grad Podgorice Radmila Čagorović, pozdravila prisutne i pozvala prisutne da minutom ćutanja odaju počast oslobodiocima Podgorice. Zatim se prisutnima obratio i prisutne pozdravio Radojica Radojević, predsjednik SOBNOR-a Crne Gore, koji je izmedu ostalog istakao da je 19. decembar jedan od najznačajnijih datuma u bogatoj istoriji ovog grada.

Na oltaru slobode naš grad i srez dao je ogroman doprinos. Oko 6000 aktivnih učesnika u NOP, od čega oko polovina u redovima boraca NOV Jugoslavije. Na bojištima i strelištima, zatvorima i logorima dalo je živote oko 1400 boraca, dok je nekoliko hiljada stradalo kao žrtve fašističkog terora. Hrabrost i junaštvo naših oslobodilaca, ostaće zapisano zlatnim slovima na stranicama istorije ovog grada i našeg naroda.

Danas se sa ponosom sjećamo velikih žrtava , pretežno mladih, kojima je sloboda bila draža od mladih života. Pozivam mlade ljude da podju njihovim časnim putem i nastave njihovo veličanstveno djelo.
Radojević je posebno naglasio da danas živimo u ozbiljnom vremenu velikih iskušenja, kada pojedinci i grupe pokušavaju negirati našu slavnu antifašističku prošlost, kada je fašizam uzeo maha, kada se pokušavaju veličati one nazadne ideje onih koji su bili na strani zla i nepravde, poraženi u drugom svetskom ratu, a pokušavaju se blatiti oslobodioci i rodoljubi i ponekada skrnave spomenici i spomen obelježja slobodara iz drugog svetskog rata. Često zaboravljamo na one koji su dali svoje živote za slobodu i ljudsko dostojanstvo, one časne junake koji su stvarali našu lijepu i voljenu zajedničku državu.

Mi organizovani u SOBNOR-a Crne Gore kao nastavljači revolucionarnih tradicija i izvorne ideje naše slavne NOB-e i koji držimo do časti , slobode , patriotizma antifašizma i koji čuvamo i poštujemo uspomene na poginule borce NOR-a, ovim putem na ovaj svijetli praznik, želimo da opomenemo , one neznavene što ne znaju , da se kane svega onoga što vrijedja naše antifašističko raspoloženje. Kao i u ranijem period mi ćemo se energično I oštro suprostaviti svim onim snagama i pojedincima koji negiraju naš NOP a veličaju fašizam i poražene snage. Neka je vječna slava i hvala palim borcima za slobodu naše zemlje i ovog grada.

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci