Borci OBNOR-a 1941. – 1945. Glavnog grada svečano obilježili 74 godine od oslobodjenja Podgorice

Organizacija OBNOR-a 1941-1945 Glavni grad Podgorica organizovala je brojne aktivnosti i svečanosti povodom 19. decembra dana oslobodjenja Podgorice.

Njihovo saopstenje prenosimo integralno:
Svečnosti polaganja vijenaca i cvijeća obavljeno je u 11 sati, na spomeniku Partizanu borcu na Gorici, gdje su prisustvovale delegacije SUBNOR-a Beograda, Banja Luke, Prijepolja i Trebinja, te OBNOR-a 1941-1945. Podgorica, Herceg Novog, Kotora, Budve, Pljevalja, Bijelog Polja, Kolašina, Berana, Plužina, Bara, Ulcinja, Nikšića,Tivta, Danilovgrada, Mojkovca , Cetinja, gradske opštine Tuzi I Golubovci.

Ovom veličanstvenom skupu slobode i antifašizma zajedno su prisustvovali predstavnici Ambasade Ruske federacije u Podgorici, delegacija vojnih penzionera Crne Gore, kao i delegacije političkih stranaka Demokrate Crne Gore, SNP Crne Gore, DNP Crne Gore i Jugoslovenskih komunista Crne Gore.


Skup je otvorila p.predsjednica OBNOR-a 1941-1945 Glavni Grad Podgorice Radmila Čagorović, pozdravila prisutne i pozvala prisutne da minutom ćutanja odaju počast oslobodiocima Podgorice. Zatim se prisutnima obratio i prisutne pozdravio Radojica Radojević, predsjednik SOBNOR-a Crne Gore, koji je izmedu ostalog istakao da je 19. decembar jedan od najznačajnijih datuma u bogatoj istoriji ovog grada.

Na oltaru slobode naš grad i srez dao je ogroman doprinos. Oko 6000 aktivnih učesnika u NOP, od čega oko polovina u redovima boraca NOV Jugoslavije. Na bojištima i strelištima, zatvorima i logorima dalo je živote oko 1400 boraca, dok je nekoliko hiljada stradalo kao žrtve fašističkog terora. Hrabrost i junaštvo naših oslobodilaca, ostaće zapisano zlatnim slovima na stranicama istorije ovog grada i našeg naroda.

Danas se sa ponosom sjećamo velikih žrtava , pretežno mladih, kojima je sloboda bila draža od mladih života. Pozivam mlade ljude da podju njihovim časnim putem i nastave njihovo veličanstveno djelo.
Radojević je posebno naglasio da danas živimo u ozbiljnom vremenu velikih iskušenja, kada pojedinci i grupe pokušavaju negirati našu slavnu antifašističku prošlost, kada je fašizam uzeo maha, kada se pokušavaju veličati one nazadne ideje onih koji su bili na strani zla i nepravde, poraženi u drugom svetskom ratu, a pokušavaju se blatiti oslobodioci i rodoljubi i ponekada skrnave spomenici i spomen obelježja slobodara iz drugog svetskog rata. Često zaboravljamo na one koji su dali svoje živote za slobodu i ljudsko dostojanstvo, one časne junake koji su stvarali našu lijepu i voljenu zajedničku državu.

Mi organizovani u SOBNOR-a Crne Gore kao nastavljači revolucionarnih tradicija i izvorne ideje naše slavne NOB-e i koji držimo do časti , slobode , patriotizma antifašizma i koji čuvamo i poštujemo uspomene na poginule borce NOR-a, ovim putem na ovaj svijetli praznik, želimo da opomenemo , one neznavene što ne znaju , da se kane svega onoga što vrijedja naše antifašističko raspoloženje. Kao i u ranijem period mi ćemo se energično I oštro suprostaviti svim onim snagama i pojedincima koji negiraju naš NOP a veličaju fašizam i poražene snage. Neka je vječna slava i hvala palim borcima za slobodu naše zemlje i ovog grada.

Slične novosti

IDEALNA POSLASTICA ZA TOPLE DANE: Kremasta torta sa piškotama (RECEPT)
Bakina kuhinja
shares0 views

IDEALNA POSLASTICA ZA TOPLE DANE: Kremasta torta sa piškotama (RECEPT)

Jasna Djalovic - jun 19, 2019

Lagan, brz i ukusan kolač za letnje dane. Sastojci: 5 kiselih pavlaka 2 velike kutije piškota 10 kašika šećera 2 kašike meda 1…

Starinski kolač sa višnjama: Najmekši i najsočniji patišpanj na svetu! (RECEPT)
Bakina kuhinja
shares0 views

Starinski kolač sa višnjama: Najmekši i najsočniji patišpanj na svetu! (RECEPT)

Jasna Djalovic - jun 19, 2019

Nije teško napraviti starinski kolač. Osim ljubavi potrebno vam je i ovo Potrebno je: 5 jaja; 1 šolja šećera (šolja od 200 ml); 1 šolja ulja; 1…

Izbacite negativnu energiju iz vašeg doma: Feng šui otkriva kojih 7 stvari unose tenziju!
zanimljivosti
shares0 views

Izbacite negativnu energiju iz vašeg doma: Feng šui otkriva kojih 7 stvari unose tenziju!

Jasna Djalovic - jun 19, 2019

Prema drevnoj kineskoj veštini važno je da između individue i njenog okruženja postoji harmonija Feng šui predstavlja drevnu kinesku veštinu. Korišćenjem energije stvara se harmonija između individue i njenog…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci