Danas je Začeće Svete Ane: Pomolite se Svetoj Ani za ZDRAVLJE DJECE

Pravoslavna crkva i njeni vjernici 22. decembra proslavljaju praznik posvećen začeću Svete Ane, odnosno danu kada joj se arhangel Gavrilo javio i rekao da u sebi nosi Mariju.

Pravedni Joakim i Ana nisu imali djece punih pedeset godina svog braka. Kada su već odustali, javio im se arhangel Gavrilo i rekao da su im molitve uslišene od Boga i da će roditi ćerku Mariju. Prema legendi, Ana je Bogorodicu donijela na svijet u svojim sedamdesetim godinama.

Na ovaj dan, žene ne treba da rade nikakve poslove, već samo da se mole Svetoj Ani za zaštitu djece ili začeće, ukoliko još uvijek nemaju poroda.

U nekim selima zadržao se običaj, gde majke sa ženskom djecom idu oko kuće i bacaju pepeo ili proso da bi sačuvale kuću od zlih čini.

Bolesne žene na ovaj dan odlaze u manastire na molitve, a nerotkinje odlaze na konak i ostaju tamo po tri dana, kako bi se molile Svetoj Ani da ostanu u blagoslovenom stanju.

Molitva majki Svetoj Ani za djecu

– Sveta majko Ana, tvoja nam je kći Marija u Isusu, svom božanskom sinu, donijela spas. Časteći te, slavim milosrđe Gospodinovo. Moli Isusa da mi prosvijetli pamet i da snage da u ovim teškim trenucima vjerno ispunim svoj časni poziv majke i jednom sa svojom djecom doživim vječno blaženstvo. Amin.

Sveta majko Ano, koja si od Boga odabrana, da postaneš majkom onoj, što nam je rodila božanski Spas, tebi se plačući obraćam za tvoj moćni zagovor. Izmoli mi kod svog i mog Boga milost, da budem danas i sve dane svoga života poštena, čestita, čista i trezna, ćutljiva, vrijedna, milosrdna i bogobojažljiva žena. Da takva i ostanem i da uvijek nastojim da budem svom mužu vjerna drugarica, djeci svojoj brižna majka i da sve dužnosti svoga staleža pouzdavajući se u pomoć Božju vjerno vršim i da ni u čemu ne budem kriva za veću, slučajnu nemarnost.

Neka je daleko od mene svaka bezobraznost, gizdavost, brbljivost, ljubomora, nesmotrenost, prkos, nevjera, lijenjost i nemar u dužnosti! Uvijek ću pred očima imati, sveta moja zaštitnice, tvoj uzorni život, pa se truditi, kako bih svoj život sve više i više učinila sličnim tvom životu. Kako si ti svom svetomu mužu Joakimu, tako ću i ja svom mužu činiti samo dobro, a nikada zlo.

I ja ću poput tebe sve što se kuće tiče uvijek čisto i uredno obavljati i za kućnu se čeljad danju i noću brinuti ozbiljno, da im ništa potrebno ne usfali. Kao što si ti svoje dijete i ja ću svoje odgajati u strahu Božjem. Djeca će na meni vidjeti primjer i vidjeti kako se duša moja boji Gospodina, kako ga hvali i slavi u svakoj prilici i svaki čas.

Poput tebe bit ću siromasima majka, potištenima podrška. Izmoli mi, predraga moja majko Ano, Božju milost za sve ove odluke, jer samo uz pomoć Božju moći ću izvršiti to što sam po tvom svetom primjeru i na tvoju čast odlučila. Amin.

penzioneri.me/dijaspora.news/Telegraf.rs)

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci