MISTERIOZNA SMRT CRNOGORCA KOJI JE 3 PUTA POKUŠAO DA UBIJE TITA: Proglašavali su ga najuspješnijim svjetskim teroristom, imao je samo jedan cilj, a saranili su ga na Lovćenu

– Nikola Kavaja je Srbin iz Crne Gore, iz Riječke nahije, a rođen sam 1932.godine u Peći – govorio je za sebe najpoznatiji atentator na Tita.

Od 1957. godine do 1971. godine bio je, kako je sam tvrdio, regrutovan od strane Amerikanaca, i kaže da je bio spreman da položi svoj život za borbu protiv komunizma. Bilo da je akcija bila u Jugoslaviji, na Kubi, ili u SSSR, on je bio spreman – priznao je u jednom intervjuu.

– Iza svake akcije bili su Amerikanci koji su nas podržavali. I u atentatima na Tita, ja sam tri puta pokušao atentat na Tita – kazao je on.

Završio je pilotsku akademiju, i bio aktivni pilot potporučnik početkom 50-ih. Pripadao je, kako je svedočio, tajnoj organizaciji koja je bila sastavljena od oficirskog kadra JNA. Tu je bilo 92 aktivna podoficira i oficira.

A pokušaj atentata koji se pamti je svakako onaj sa otetim avionom. On je uspio da unese dvije bombe na let Njujork-Čikago 20 juna 1979. godine, prijeteći da će avion dići u vazduh! Od američkih vlasti tražio je da iz zatvora bude oslobođen pop Stoiljko Kajević, njegov drug. Namjera mu je bila da njih dvojica prelete okean i da se obruše na sjedište SKJ u Beogradu.Na aerodromu u Čikagu, Kavaja je oslobodio putnike i sve članove posade, osim pilota, kopilota i jednog detektiva. Kajević je, međutim, odbio da bude oslobođen. Pilot ga je odvezao u Irsku, koja ga je izručila SAD, gdje je osuđen na 40 godina robije. U zatvoru je odležao 18 godina, od 1979. do 1997, kada je pušten na uslovnu slobodu.

TV kanal “Histori” označio ga je kao trećeg na listi najuspješnijih terorista na cijelom svijetu.

– Moj djelokrug je bio prikupljanje podataka iz Istočne Evrope, iza “gvozdene zavjese” – kazao je Kavaja.

Bio je i član Legije stranaca.

“Tito je bio kriminalac”

Za čovjeka čiju je glavu lovio nije imao nijednu lijepu riječ.

– Tito nije bio naivan čovjek, on je bio kriminalac, zatvorenik. On se nije služio autima. On je prvi čovjek koji je koristio helikopter prilikom posjete Americi – kazao je on.Misteriozna smrt

Nikodije Mitrović iz Beograda, koji je u Titovoj Jugoslaviji bio hapšen i osuđivan zbog saradnje sa četnicima Draže Mihailovića , otkrio je zanimljive detalje o Kavaji.

– Nikolu Kavaju, atentatora na Tita, lično sam upoznao tek kad se vratio u Beograd, a dok je bio u zatvoru u Americi više puta smo telefonom razgovarali. Kavajin brat je imao sina koji je bio poručnik Jugoslovenske vojske i imao je stan na Novom Beogradu. Kada su Amerikanci pustili iz zatvora Nikolu Kavaju, pokušali su da ga vrate u Jugoslaviju. Odveli su ga u London i sa lisicama na rukama htjeli da ga uvedu u Jatov avion. Pilot cijele noći nije smio da poleti, jer su mu u Beogradu rekli da ga ne smije primiti u avion. Kavaju su vratili u Ameriku ponovo u zatvor i posle dva-tri mjeseca ponovo su pokušali da ga vrate u Jugoslaviju, odveli su ga u Atinu i obukli ga u odjeću stjuarda i tako je ušao u Beograd.

Pratila su ga dvojica američkih policajaca koji su porijeklom Srbi i odveli ga na adresu njegovog sinovca. On je prijavio da mu je došao stric i Nikola Kavaja je dvije-tri godine proveo u Beogradu. Svi su znali ko je on ali mu nisu dozvolili da legalizuje svoj boravak, jer mu nisu dali ličnu kartu. Više puta se pisalo o njemu a bio je čak i na televiziji, ali zvanično nikad nije bio u Srbiji. On je išao u Sarajevo i dobio pasoš od Radovana Karadžića da bi mogao da putuje u Zagreb da podiže penziju.U američkim zatvorima ukoliko radiš, dobijaš platu i on je skupio oko 40.000 dolara i to je bila ta penzija koju su mu slali preko Zagreba, a ne preko Beograda. On je morao svakog mjeseca iz Bosne da ide u Zagreb da podigne penziju. U to vrijeme u Beogradu je na vlasti bio Vuk Drašković i on mu je dao stan u Dušanovoj ulici.

– Nikolu Kavaju su na kraju otrovali 2008. godine. Hranio se u jednom beogradskom restoranu. U poslednje vrijeme počeo je da pije i svi su znali da on tokom večere popije prilično. Taj put je popio dvije-tri čaše, to pričaju njegovi prijatelji, odjednom je počeo da se žali da mu nije dobro, da mu je muka. Kada su ga doveli, već u stanu počeo je da se hladi. Bio je otrovan! Sigurno je kelner u njegovu rakiju ćušnuo nešto. Njegova želja je uvijek bila da ga sahrane na Lovćenu, on je Crnogorac iz Peći, i Vuk Drašković je sredio da ga mrtvačka kola odvezu na Lovćen i tamo je sahranjen. To je platio Vuk Drašković.

penzioneri.me/kurir.rs

Slične novosti

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Prosječna penzija od 2015. godine porasla preko 240 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
shares560 views

Prosječna penzija od 2015. godine porasla preko 240 eura

Ana Ana - apr 22, 2024

Ministarstvo rada i socijalnog staranja objavilo je da je prosječna penzija u Crnoj Gori od 2015. godine porasla za 241 euro. Od 270…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci