Ovo je ishrana za ZDRAV I DUG ŽIVOT

Svi žele zdrav i dug život, ali većina počne da „radi na tome“ tek onda kada se pojavi neki zdravstveni problem. Zbog toga zdravom i dugom životu treba roditelji da uče decu, a sami o tome treba da počnemo da mislimo već od dvadesete godine.

Dosadašnja mnogobrojna istraživanja pokazuju i dokazuju da su fizička aktivnost i zdrava ishrana osnov dobrog, zdravog i dugog života.

Jedno novo istraživanje donosi skraćenu verziju ishrane koje se treba pridržavati ako se želi zdrav i dug život:

1. Mediteranska ishrana

– sva dosadašnja istraživanja pokazala su da je ova ishrana najbolja za dug život. Dobra je za srce, sprečava gubitak pamćenja, umanjuje rizike za srčani i moždani udar, kao i rizike za razne vrste karcinoma. Takođe, može pomoći u slučajevima reumatoidnog artritisa, dijabetesa i Alchajmerove bolesti. Jedino na šta treba obratiti pažnju jeste veličina porcije jer preterivanje u količinama ne daje dobre rezultate.

2. Maslinovo ulje

– ukoliko ste i kada god ste u prilici, koristite u ishrani maslinovo ulje umesto suncokretovog jer pozitivno utiče na holesterol i krvni pritisak.

3. Integralne žitarice

– ishrana bogata integralnim žitaricama pomaže u očuvanju digestivnog trakta i može smanjiti rizik od određenih karcinoma, dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.

4. Orašasti plodovi

– umanjuju rizik od razvoja raka i srčanih tegoba i prevremene smrti. Međutim, preterane količine takođe ne donose nikakve rezultate.

5. Riba

– pastrmka, skuša, sardine, losos ili tunjevina kao i sve ostale rečne i morske ribe – sadrže omega-3 kiseline koje pomažu očuvanju zdravlja mozga, snižavaju holesterol i trigliceride, poboljšavaju varenje i usporavaju starenje organizma. Savet je dva do tri obroka ribe nedeljno za zdrav i dug život.

6. Mlečne namirnice

– mleko, jogurt, kiselo mleko, pavlaka i razni sirevi – izvrstan su izvor kalcijuma i proteina neophodnih za kosti, mišiće i imuni sistem. Sadržaj masti ne utiče na sadržaj kalcijuma u ovim namirnicama pa se zato savetuje odabir namirnica sa manje masti a više kalcijuma i proteina. Fermentisane mlečne namirnice kao što su jogurt (bez gustina), kefir ili kiselo mleko, pomažu u održavanju digestivnog zdravlja, naročito kod mlađih i starijih osoba.

7. Antioksidanti

– beta-karoten, vitamin C i vitamin E – tri su ključna antioksidanta koja se najčešće nalaze u svežem voću i povrću. Antioksidanti čiste organizam i smanjuju eventualno oštećene ćelije DNK i ćelijske membrane.

8. Bobice

– bobice su takođe bogate antioksidantima. Jagode i borovnice bogat su izvor vitamina C, antocijanina i polifenola (prirodnih biljnih supstanci sa moćnim antioksidantivnim uticajem na organizam).

9. Vlakna

– hrana bogata vlaknima sušinski je deo zdrave ishrane. Heljdin hleb, smeđi pirinač, pasulj i testenine mogu pomoći u prevenciji divertikularnih bolesti, smanjenju krvnog pritiska, regulisanju holesterola i sprečavanju konstipacije. Takođe, stvaraju osećaj sitosti, što može pomoći u održavanju zdrave telesne težine. Pasulj kao izdvojeni izvor vlakana može pozitivno uticati na dijabetes jer sadrži složene ugljene hidrate koji pomažu u regulisanju nivoa glukoze.

10. Salate od povrća

– bogate su vlaknima, fitonijentima, vitaminima, mineralima koji imaju važnu ulogu u zaštiti organizma od hroničnih bolesti. Spanać, šargarepa, slatki krompir, paradajz i drugo povrće – pozitivno utiču na imuni sistem i optše zdravlje organizma.

11. Zdrava telesna težina

– održavanje kilaže u granici indeksa telesne mase (BMI) takođe je veoma bitno za dug i zdrav život. Starenjem se dobija na težini jer se usporava metabolizam, gubi snaga mišića, opterećuju zglobovi i rad srca. Održavanjem kilaže i fizičkom aktivnošću svi rizici od bolesti svode se na minimum.

Sve navedeno pokazuje šta treba uraditi za dug i zdrav život, ali da li će te to prihvatiti – zavisi od želje, volje i istrajnosti.

 

penzioneri.me/krstarica

 

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci