MUŠTULUK ZA PENZIONERE I U OVOJ GODINI: Prosečna penzija veća za 1.300 dinara? EVO I RAČUNICE

BEOGRAD – Srpski penzioneri bi mogli do kraja godine da dobiju povećanje penzija za pet do šest odsto, ocenjuje Fiskalni savet. To bi na trenutan prosečni iznos penzionog čeka 26.327 bilo nešto više od 1.300 dinara.

Oni takođe ističu da se jednokratna pomoć koju su penzioneri ranijih godina dobijali ne vidi u budžetu za 2019, ali nije postojala ni u prethodne dve godine, ali su je najstariji ipak dobili, pišu Novosti.

Na spisku PIO Fonda su 2.574 penzionera čija primanja su 100.000 dinara i više, i oni su na vrhu liste po visini mesečnog čeka pa mogli bi krajem godine da dobiju 5.000 dinara više.

Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta, istakao je da nove procente povećanja treba pažljivo planirati u drugoj polovini ove godine, a primeniti ih tek od 2020.

On je naglasio da objektivno povećanje u proseku iznosi oko šest odsto. Za njega je dobro je što smo u situaciji da razmišljamo o povećanju, a ne o tome da li plate i penzije treba da budu zamrznute ili umanjene. Ali s druge strane, istakao je Vučković, ne bi trebalo da se odmah po donošenju budžeta i dobrih budžetskih rezultata u prvim mesecima godine krene sa licitiranjem kada će i za koliko uslediti novo povećanje.

I za Nikolu Altiparmakova, člana Fiskalnog saveta je izvesno da penzioneri mogu računaju na dodatno povećanje penzija. Saglasan je da bi moglo da bude od pet do šest odsto.

Foto:Sonja Spasić

Momo Čolaković, narodni poslanik PUPS, smatra da je jako dobra vest da postoji prostor za uvećanje penzija, ali da bi trebalo odmah da se pristupi rešavanju problema.

– Kao što smo već predložili, Vlada bi trebalo da pronađe formulu za usklađivanje penzija, odnosno kako se u javnosti govori o povećanju – kaže on. – Rešenje je već regulisano zakonom i trebalo bi ga primeniti odmah, a da do korisnika stigne pre kraja godine.

Čolaković naglašava da su i jednokratne pomoći propisane zakonom kao “dodatak uz penziju”, što je po njemu, dobro rešenje.

Vlada Srbije usvojila je u decembru uredbu kojom je omogućeno da oni s najnižim penzijama do novembra naredne godine dobijaju dodatak na penzije od pet odsto i trenutno ga prima više od 1,3 miliona penzionera. Ovo uvećanje dobijaju svi oni čija mesečna primanja ne prelaze 34.000 dinara. Ovaj iznos uvećanja na penzionom čeku biće posebno iskazivan.

Dijaspora.news/(Kurir.rs/Večernje novosti/Foto: Vlada Šporčić)

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci