Razboljevate se čim zahladi? Držite ove grickalice uvek pri ruci, u džepu ili tašni i sačuvaćete se od virusa

Na pad imuniteta dokazano utiču pušenje, hronične bolesti, fizička iscrpljenost i stres, nedovoljno sna i kretanja, kao i nepravilna ishrana, a posledica toga su česte upale, infekcije koje se ponavljaju i hronične infekcije.

Jedini izlaz iz tog začaranog kruga jeste da ojačate, a cink je dokazano moćni čuvar imuniteta. Taj oligoelement neophodan je za mnoge metaboličke procese u organizmu. Kako se u organizmu nalazi u veoma malim količinama, svega dva do tri grama, vredi pokušati da manjak cinka nadoknadite ishranom.

Za razliku od nekih drugih materija, naš organizam ne može da deponuje cink, pa je neophodno da ga svakodnevno unosimo kroz hranu. Ljudski organizam sadrži oko 2–3 grama cinka, a preporučena dnevna količina za žene je 8 mg. Kod trudnica ta količina se povećava na 11 mg, a kod majki koje doje na 12 mg.

Pored standardnih izvora cinka kao što su džigerica, mlečni proizvodi, jaja i plodovi mora, tu su i sušene semenke lubenice, bundeve i suncokreta. Bogate su cinkom i uvek mogu da vam budu pri ruci, u džepu ili u tašni.

Osim što obiluju magnezijumom, semenke bundeve bogat su izvor cinka, koji pomaže pri regulaciji imunološkog sistema i tako smanjuju rizik od virusnih infekcija poput prehlade i gripa. Istraživanja su pokazala da, između ostalog, smanjuju i hronični umor i depresiju.

Semenke suncokreta poseduju veliku energetsku vrednost, poput orašastih plodova, ali su pristupačnije i u 100 grama sadrže čak pet miligrama cinka.

Pravo otkrovenje su semenke lubenice. Oduvek smo ih bacali, a sada je otkriveno da su i te kako kvalitetan izvor cinka i drugih korisnih elemenata. Koriste se isključivo oprane crne semenke koje treba prosušiti na papiru, a potom ih peći dvadesetak minuta na srednjoj temperaturi. U čaši vode razmutite kašiku soli i tim rastvorom povremeno poprskajte semenke dok se peku. Voda će ispariti a semenke će biti blago slane. Ovako spremljene semenke su jako ukusne i od davnina do današnjih dana su omiljeni specijalitet u Egiptu. Važno je znati da ovakvom pripremom semenke zadržavaju najveći deo korisnih sastojaka.

 

penzioneri.me/ženablic Branka Gajić

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci