Evo zašto u bračnoj zajednici muškarac umire prvi!

Statistike pokazuju da više od polovine muškaraca traže medicinsku pomoć samo kada ih žene ili rođaci nagovore, ili kada im se zdravstveno stanje naglo pogorša

Psihološki faktor 

Stepen smrtnosti je veći kod muškaraca jer su oni manje psihološki tolerantni od žena. Žene su uključene u opaku borbu sa bolestima koje ih muče i više vode računa o svom zdravlju.

Muškarci najčešće zanemaruju savete lekara, skloniji su tome da preskaču preglede i ne traže medicinsku pomoć nadajući se da će “sve proći samo od sebe”.

Vaspitanje utiče na zdravstvene probleme

Muškarci najčešće trpe bol i ne obraćaju toliko pažnju na očigledne simptome određene bolesti jer su od ranog detinjstva naviknuti na to da budu hrabri, da ne pokazuju da pate i da ih boli, i neće da se žale. I sve to pokazuje da su pravi muškarci?

Statistike pokazuju da više od polovine muškaraca traže medicinsku pomoć samo samo na nagovor žena ili rođaka, ili kada im se zdravstveno stanje naglo pogorša.

S tim u vezi, može se sa punim pravom reći da određene karakteristike u vaspitanju mogu dovesti do fatalnog ishoda kod muškaraca.

Kako muškarci mogu produžiti svoj životni vek

Doktorka Marijana Legato, u svojoj knjizi “Zašto muškarci umiru prvi: kako da im se produži život” ističe da bi medicinska zajednica trebalo da više pažnje obrati i na muško zdravlje, ali i da najbliži (supruga, majka, sestra, ćerka) takođe igraju bitnu ulogu u obraćanju pažnje na zdravstveno stanje muškarca, njihovog oca, supruga, brata, itd.

Evo nekoliko saveta kako muškarci mogu produžiti svoj život:

1. Uvek budite iskreni sa svojim lekarom

Kada dođete kod lekara na pregled, ostavite stid ispred vrata ordinacije. Žene od ranog uzrasta stiču naviku da direktno razgovaraju o svojim problemima sa lekarima. Možda je u početku malo neprijatno razgovarati o određenim simptomima sa muškarcem, ali je isto tako neophodno da se oni pomenu jer mogu biti znak ozbiljne bolesti.

Na primer, jedna od takvih tema je i erektilna disfunkcija, koja se u velikom broju slučajeva vezuje za dijabetes i bolesti srca. Da li je stid razlog da rizikujete svoj život?

foto: Shutterstock

Legato takođe savetuje da muškarci češće idu na preglede testisa, koji mogu izazvati blagu nelagodnost, ali vrlo manju od raka prostate.

2. Proverite nivo testosterona 

Nakon 30 godina života, nivo testosterona kod muškaraca pada za oko 1% svake godine.Nizak nivo testosterona može dovesti do smanjene vitalnosti, mišićne mase, mogućnosti da izdrže fizički napor, gubitak memorije, smanjene koncentracije i smanjenog libida.

Sve ovo vodi ka depresiji, što ima poguban uticaj na zdravlje muškarca, i potencijalno povećava rizik od javljanja kardiovaskularnih oboljenja.

Ljudi koji boluju od dijabetesa imaju veći rizik od značajnog gubitka testosterona.  Međutim, postoji nekoliko rešenja za ovaj problem: gelovi, flasteri, injekcije, itd. koje služe da brzo povrate nivo ovog značajnog hormona.

3. Održavajte svoj imunitet

Imuni sistem kod muškaraca nije toliko jak kao kod žena. Statistike pokazuju da su muškarci skloniji tome da izbegavaju redovnu vakcinaciju, pogotovo kada idu u neku egzotičnu zemlju. A većina muškaraca zaboravlja da se zdravo hrani, što zbog posla, lenjosti, nedostatka vremena, nedostatka snage volje – i zašto bi uopšte odoleli iskušenju da jedu ukusnu (a najčešće nezdravu) hranu?

4. Nemojte se sami boriti sa depresijom 

Depresija kod muškaraca je mnogo opasnija nego što je uvreženo mišljenje. Takođe, njeni simptomi nisu toliko očigledni. Kada se ženi dogodi nervni slom, mnogi će postati svesni toga. Muškarci, sa druge strane, pokušavaju takva stanja da sakriju od drugih. Neki se, pak, okrenu alkoholu, neki po ceo dan gledaju TV, neki samo surfuju po internetu, dok se drugi okreću seksualnim avanturama. 

Težak period u životu muškarca je poznat pod nazivom “andropauza” kada nivo testosterona značajno opada. Ovaj period je sličan menopauzi kod žena. Tokom ovog perioda, muškarci su depresivni i teško se bore sa tim.

Ponekad običan razgovor sa psihologom može da bude od velike pomoći, a depresija bez lečenja može imati fatalne posledice.

 

penzioneri.me/Stil.kurir.rs

 

Slične novosti

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Prosječna penzija od 2015. godine porasla preko 240 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
shares560 views

Prosječna penzija od 2015. godine porasla preko 240 eura

Ana Ana - apr 22, 2024

Ministarstvo rada i socijalnog staranja objavilo je da je prosječna penzija u Crnoj Gori od 2015. godine porasla za 241 euro. Od 270…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci