KORISNICI O PRIJETNJI ZATVARANJEM: Druženje u Mozaiku nam je jedina sreća u životu, ovdje dolazimo da odmorimo dušu

Korisnici Mozaika prijateljstva su složni u jednom – neće dati da se Udruženje zatvori. Gradonačelnik Banjaluke izjavio je da Mozaik prijteljstva neće biti zatvoren.

 „Lijepo nam je ovdje. Da nam nije lijepo, ne bismo dolazili svakodnevno. Družimo se, imamo aktivnosti, dva dana sedmično imamo radionice, pravimo dekupaž, zabavljamo se. Ko hoće igra se ‘ne ljuti se čovječe’ ili kartama. Stvarno nam je lijepo. Svaki dan dolazi oko 40-50 ljudi, i većinom su to ljudi koji dolaze samo na druženje i koji ne pripadaju javnoj kuhinji, već dolazimo na dnevno druženje. Miroslav je stvarno korektan prema nama i žao nam je što se sad desila ova situacija oko mogućeg zatvaranja udruženja. Treba se izboriti za 900 ljudi, nahraniti ih. Ja sam došla da dam podršku i Miroslavu i Udruženju“, rekla je za BUKU jedna starija gospođa koja je korisnica dnevnog centra u Udruženju Mozaik prijateljstva.

U prostorijama Mozaika prijateljstva danas je bilo prepuno korisnika javne kuhinje i dnevnog centra i svi su došli da daju podršku Miroslavu Subašiću i udruženju za daljnji rad. Sve ih je šokirala priča o mogućem zatvaranju udruženja, ali i složni su u jednom- oni neće dati da se to desi. Ljudima koji dolaze u Mozaik ovo je jedina sreća, mnogi kažu da su najsretniji kad se druže sa prijateljima, da tu mogu da „odmore dušu“.

 

 

„Ovo što nam se dogodilo sa ovim udruženjem Mozaika je za poželiti. Oni koji su protiv toga misle da neće starost dočekati. Sve što ovdje uživamo jeste zahvaljujući Miroslavu koji brine o nama, o ljudima trećeg doba. Svaki dan sem vikenda dolazim ovdje i super nam je. Ovdje uglavnom dolaze penzioneri i žene koje su same. Družimo se, imamo kafu i čaj. Ovo udruženje se ne može zatvoriti, mi to nećemo dozvoliti. Mi smo ovdje već godinama. Većinom su žene koje su same. Oni nam ručak naprave, muziku imamo, šta god da dobiju podijele sa nama. Slavili smo Novu godinu, Božić, sve. Cijela Banjaluka dođe i zabavlja se“, kaže nam još jedna gospođa koja je korisnica dnevnog druženja.

Još jedna gospođa dodaje da je i njoj lijepo i da ne može zamisliti dan bez druženja u ovom Udruženju.

„Jutros sam na radiju čula da bi se udruženje moglo zatvoriti i nisam mogla vjerovati šta čujem. Za praznike dobijamo pakete. Fino nam je. Samo što ne počnemo plesati“, šaljivo nam kaže ova gospođa, koja inače živi sama u Banjaluci.

Još jedna korisnica kaže da dolazi u Mozaik prijateljstva svaki dan. „Dolazim da izvadim iz duše onu muku koju osjećam“.
„Mi ništa drugo nemamo, ne mogu nam ovo ukinuti“.

 

 

Miroslav Subašić iz Udruženja Mozaik prijateljstva rekao je da je bio povrijeđen kada su inspektori rekli da mora da zatvori javnu kuhinju ovog Udruženja i javno kupatilo koje koriste stari i nemoćni građani, kao i oni socijalno ugroženi.

„Grad Banjaluka i predsjednica RS Željka Cvijanović dali su podršku našem Udruženju, dobili smo i nagrade i plakete. Inspektori su mi rekli da imam dva dana da stvorim dozvolu ili ću da platim kaznu sledeće sedmice u iznosu od 4.000 KM, a ja nisam vlasnik ovog prostora“, kazao je novinarima vidno uznemireni Subašić.

Dodaje da u Banjaluci „niče toliko zgrada, a možda čak i zdravstvenih ustanova koje postoje u ko zna kakvom stanju, a ovdje kada sirotinja ide u toalet, sve je napravljeno kako dolikuje čovjeku i zato je mene to povrijedilo. Na kraju sam rekao da ja nemam novca i da ću ići u zatvor ako mi stigne tolika kazna“.

 

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da će Udruženje građana „Mozaik prijateljstva“ nesmetano da nastavi rad, te da je on već jutros izdao nalog da se u Gradskoj upravi grada Banjaluka u najkraćem mogućem roku riješi problem legalizacije objekta ovog Udruženja.

Podsjetimo, problem je nastao juče kada su inspektori Republičkog inspektorata Miroslavu Subašiću, sekretaru Udruženja građana „Mozaik prijateljstva“, rekli da ima dva dana da legalizuje objekat koji Udruženje koristi, a vlasnik je Grad Banjaluka.

Gradonačelnik je rekao da Udruženje „Mozaik prijateljstva“ uživa podršku Grada, te da je danas došao da pruži podršku, nakon što su se juče desile određene komplikacije u inspekcijskom nadzoru.

 

 

„Prostor koji Udruženje koristi Grad mu je dodijelio za humanitarnu aktivnost koju provodi. U decembru im je Grad dodijelio i dodatni prostor koji tek treba da se uredi. Objekat je gradski i niko ne zna od kada je u vlasništvu grada. U arhivu Gradske uprave kao i u Arhivu RS nema dozvola za postojeći objekat, te će Gradska odjeljenja provesti kroz Gradsku upravu proces legalizacije objekta, da bi Udruženje nesmetano nastavilo da radi. Legalizacija objekta će biti riješena, a očekujemo da će Udruženje dobiti još dodatni prostor da može proširiti svoj rad“, rekao je Radojičić danas novinarima nakon obilaska Udruženja Mozaik prijateljstva.

 

 

On je dodao da u ovom slučaju treba imati jedan ljudski pristup, jer birokratskih tema možemo svaki dan naći koliko hoćemo.

„Nelegalnih objekata u Banjaluci ima desetine hiljada. Grad je sa dobrom voljom i namjerom Udruženju koje radi dobar posao dao ovaj prostor i sve se može riješiti sa malo komunikacije i ljudskog pristupa. Bili smo iznenađeni ovom komplikacijom koja se juče desila sa Inspekcijom. Zato sam jutros i došao da kažem da se ovdje nastavlja rad.”

 

penzioneri.me/buka.ba Maja Isovic Dobrijevic

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci