Vrti vam se u glavi kada ustanete? Obavezno lezite opet, a onda uzmite OVO. Trebalo bi da vam bude bolje

Vrtoglavica nije bolest, već simptom drugih zdravstvenih poremećaja i postoji više od 350 stanja koja mogu da uzrokuju vrtoglavicu.

“Pojava vrtoglavice stvara iluziju kretanja. Često se radi o osećaju da se cela okolina pokreće i to je praćeno vrlo neugodnim simptomima kao što su mučnina i povraćanje. Takav tip vrtoglavice može se nazvati latinskim nazivom – vertigo ili se jednostavno govori o rotatornoj ili rotacijskoj vrtoglavici. Pacijenti se žale na vrtoglavicu i kada nemaju osećaj rotacije, nego imaju samo osećaj nestabilnosti. U svim slučajevima kada se neko žali da ima osećaj vrtoglavice potrebno je imati detaljne podatke na temelju kojih će se obično moći odrediti o kakvom se tipu vrtoglavice radi”, kaže prof. dr sc. Ivan Bielen sa Klinike za neurologiju KB “Sveti Duh”.

Posle bola u grudima i umora, vrtoglavica je jedno od najčešćih stanja zbog kojeg se ljudi obraćaju doktoru. Lečenje vrtoglavice zavisi od uzroka i simptoma koji je prate, ali je obično uspešno. “Vrtoglavica može imati veliki broj uzroka, a pregledom je potrebno odgovoriti na osnovno pitanje da li se radi o vrtoglavici kojoj je uzrok poremećaj u takozvanim unutrašnjem uhu ili se radi o poremećaju središnjeg nervnog sistema ili se možda radi o nekom psihološkom problemu koji je doveo do osećaja nestabilnosti. Kada osećaj vrtoglavice zavisi od položaja glave (na primer, naglo ustajanje), tada se često radi o takozvanom benignom pozicijskom vertigu”, objašnjava Bielen i govori da tip vrtoglavice izrazito zavisi od starosne dobi pacijenta.

Simptom potištenosti

“Kod starijih osoba vrlo često se radi o poremećajima moždane cirkulacije, ali i kod starijih se može raditi o spomenutom benignom pozicionom vertigu koji može vrlo uspešno da se leči određenim terapijskim postupcima. Kod mladih osoba osećaj vrtoglavice može biti i u sklopu anksioznog poremećaja koji ponekad zahteva i lečenje po preporuci psihijatra. U svakom slučaju potrebna je detaljna analiza svih simptoma i telesni pregled na osnovu čega će se ustanoviti koji je uzrok vrtoglavice i da li su potrebne dodatne pretrage.”

Stres je jedan od uzroka vrtoglavice.

Glavni uzroci

Kod prave vrtoglavice uzrok poremećaja je obično u unutrašnjem uhu, dok je kod ostalih poremećaja ravnoteže uzrok najčešće neurološki, kardiološki ili neka druga sistemska bolest. Ako je vrtoglavica nastala naglo, uz ponekad prisutan šum, punoću u uhu ili oslabljen sluh, prvenstveno se sumnja na bolest unutrašnjeg uha. Ako je razvoj postupan, a izraženi su i drugi simptomi uzrok je obično izvan uha. Vertigo uzrokovan promenama u središnjem nervnom sistemu najčešće je povezan s drugim znakovima poput duplih slika, poremećaja govora i motoričkih ispada. Smetnje mogu biti izražene povremeno ili stalno, što opet ukazuje na eventualni uzrok. Iako vrtoglavica u većini slučajeva nije opasna, može biti i simptom moždanog udara.

Kada se treba zabrinuti?

“Naglo nastala vrtoglavica može biti i izraz moždanog udara, ali je ipak moždani udar je redak uzrok vrtoglavice. U tim slučajevima postoje i drugi prateći simptomi kao što su nemogućnost hoda, slabost udova i poremećaj govora. U tim slučajevima bolesnika treba hitno odvesti u bolnicu gdje će mu biti pružena odgovarajuća pomoć”, savetuje Bielen. Lečenje vrtoglavice zavisi od uzroku njenog nastanka. Često su dovoljni tretmani koji se mogu primeniti kod kuće, promenom načina života kao i lekova.

Neki od češćih uzroka

Benigna paroksizmalna pozicijska vrtoglavica (BPPV) je jedan od najčešćih uzroka vrtoglavice. Karakterišu je kratke epizode blage do intenzivne vrtoglavice. Simptomi se pokreću određenim promenama u položaju glave, ležeći ili sedeći. Moguć je i osećaj neravnoteže kada stojite ili hodate.

Ako vrtoglavicu uzrokuju problemi sa unutrašnjim uhom, lekovi i vežbe koje se izvode kod kuće mogu pomoći kod upravljanja ravnotežom. Lekovi mogu da pomognu i kod bolova i mučnine, kao i kod anksioznih poremećaja.

Jedan od uzroka vrtoglavice je i migrena, a leči se lekovima i promenom načina života, kao što je izbegavanje aktivatora migrene. Konzumiranje puno tečnosti pomaže kada je vrtoglavica uzrokovana preteranim vežbanjem, vrućinom ili dehidracijom. Kofein, alkohol, duvan i sve ono što utiče na ravnotežu ili su okidač vrtoglavice treba izbegavati.

Vrtoglavica uzrokovana hipoglikemijom, hipoglikemija je stanje u kom je nivo šećera (glukoze) u krvi nenormalno nizak. Normalno telo održava nivo šećera u krvi unutar prilično uskog raspona (oko 3,43-6,1 mmol/L krvi). U šećernoj bolesti nivo šećera u krvi postaje previsok, a u hipoglikemiji nivo šećera u krvi postaje prenizak. Jedan od odgovara mozga na nizak nivo šećera je vrtoglavica, jer je glukoza mozgu najveći izvor energije. Ako sumnjate da je to uzrok vrtoglavice napravite analizu krvi iz prsta na sadržaj glukoze dok simptomi traju.

Vrtoglavica je jedan od simptoma poremećaja rada štitne žlezde, bolesti štitnjače znače poremećaj u njenoj građi ili radu. Problemi nastaju kad se poremeti rad hormona koje štitnjača reguliše. Dugačak je popis simptoma koje bolesti štitnjače izazivaju, pa se zato ponekad teško dijagnostikuje. Bolest se može ustanoviti testovima za funkciju štitnjače.

Prva pomoć

– U slučaju naglog napada jake vrtoglavice najbolje je: Odmah sesti ili leći da bi se izbegao pad i povreda glave.

– Popiti nešto tečnosti, po mogućnosti soka kako bi bili sigurni da pad nivoa šećera u krvi nije uzrokovao vrtoglavicu. Trebalo bi da vam bude bolje.

– Ako vrtoglavice postanu česte i utiču na svakodnevne aktivnosti potrebno je svakako potražiti pomoć doktora.

– Doktoru je potrebno obratiti se i ako su vrtoglavice praćene poremećajem govora, duplim slikama ili slabošću mišića lica i udova.

– Nakon dijagnostičke obrade doktor će utvrditi da li je potrebno lečiti bolest koja je uzrokovala simptome vrtoglavice, a ako to nije moguće postoji nekoliko lekova koji mogu da se koriste za simptomatsku terapiju.

penzioneri.me/zena.blic.rsR.N.

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci