Loš holesterol uopšte nije loš za starije ljude

Starije osobe koje imaju visok nivo LDL holesterola, poznat kao “loš holesterol”, žive podjednako dugo, a često i duže, u odnosu na osobe sa niskim nivoom, zaključak je meta-analize koja je objavljena u prestižnom naučnom časopisu British Medical Journal.

Ovi rezultati su u suprotnosti sa “hipotezom o holesterolu” prema kojoj su osobe sa visokim nivoom holesterola u većem riziku od smrti usled kardiovaskularnih bolesti, te je neophodno da uzimaju statine (lekove za snižavanje holesterola). Prema toj hipotezi, holesterol se tokom života skuplja na krvnim sudovima i uzrokuje kardiovaskularne bolesti.

Dejvid M. Dajmond sa Univerziteta Južne Floride i Ufe Ravnskov, analizirali su, zajedno sa još 15 svojih kolega, studije koje su, sve ukupno, obuhvatale više od 68.000 učesnika starijih od 60 godina.

“Već decenijama znamo da, sa godinama, povišeni nivo ukupnog holesterola postaje sve slabiji rizik za kardiovaskularne bolesti”, objašnjava Dajmon. “U ovoj analizi, fokusirali smo se na takozvani ‘loš holesterol’, koji je okrivljen da doprinosi kardiovaskularnim bolestima.”

Istraživači su, u svakom istraživanju koje su proučavali, otkrili da ne postoji veza između nivoa LDL i smrti usled kardiovaskularnih bolesti, već da je u nekim istraživanjima zabeležen i tzv. obrnut odnos. Inverzni ili obrnut odnos znači da su povišeni nivoi LDL holesterola kod starijih osoba često povezani sa dužim životom, napominje Dajmond.

Istraživanja sugerišu da povišeni nivoi LDL holesterola mogu da zaštite od nekih bolesti. Na primer, povezani su sa nižim procentom neuroloških oboljenja kao što su Parkinsonova i Alchajmerova bolest. Druga istraživanja sugerišu da bi LDL holesterol mogao da zaštiti od kancera i zaraznih bolesti, a da niski nivoi LDL-a mogu da povećaju osetljivost organizma na ove bolesti.

Pitanje koje se postavlja jeste, kako ističe Ravnskov, zašto povišen nivo LDL holesterola predstavlja faktor rizika kod mladih i sredovečnih osoba, ali ne i kod starijih.

Godine 2015. Dajmond i Ravnskov su objavili istraživanje u časopisu Expert Review of Clinical Pharmacology, u kojem su pokazali da su “prednosti statina preuveličane i da navode na pogrešne zaključke”.

 

penzioneri.me/penzin.rs

 

 

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci