Dolaze i zbog GLAVOBOLJE, POVRAĆANJA,… Urgentni centar PREOPTEREĆEN

Dnevno pomoć u Urgentnom centru zatraži i do 300 pacijenata, dok je tokom 2018. u toj ustanovi pregledano 75.000 osoba.

Kapaciteti Urgentnog su preopterećeni, naročito noću, kaže direktor Nermin Abdić. Još jednom su apelovali na građane da na preglede ne idu u Urgentni već kod izabranog ljekara ili u Hitnu pomoć.

Ko je i jednom ušao u hodnik Urgentnog, zna da tamo nema pauze.

“Za ove dvije godine se nije desilo, prije da dođe da nemamo kad da popijemo kafu, ili da nešto jedemo, nego da imamo nekog viška slobodog vremena”, kazao je Mitar Radulović, doktor specijalizant urgentne hirurgije.

Osim pacijenata koji nisu hitni, gužvu u hodniku Urgentnog dodatno pravi porodica pacijenata. Sve češće su nestrpljivi i prave probleme ljekarima.

“Ovdje imate pacijenata koji su pod dejstvom alkohola i narkotika, i obično ta pratnja je vrlo neprijatna”, navodi direktor Urgentnog centra Nermin Abdić.

“Svakodnevno ima takvih situacija. Razumijemo da je svakom njihov bol, njihov problem najhitniji, ali nemaju obzira da ima neko uvijek prednost”, navodi dr Radulović.

Ljekari poručuju i da urgentni slučajevi moraju biti prvo pregledani.

“Ne mogu da prihvatim da je stanje proliva ili povraćanja koje traje preko 15 dana, da je bolna menstruacija, da su glavobolje koje traju više mjeseci…slučaj za Urgentni centar”, poručuje dr Abdić.

Kada bi pacijenti pomoć tražili kod izabranog ljekara ili u Hitnoj, Urgentni bi bio znatno rasterećen.

“Pedeset ako ne i više procenata pacijenata koji nam se javlja bez uputa, većina bolesnika zaobilazi Zavod za hitnu medicinsku pomoć i izabrane doktore, već se direktno javljaju u Urgentni centar i bivaju zbrinuti”, navodi direktor dr Abdić.

Broj onih koji pomoć traže u Urgentnom iz godine u godinu raste. Svakodnevno u Urgentni se pregleda i do 300 pacijenata, od kojih samo desetak bude upućeno na bolničko liječenje. Tokom prošle godine kroz Urgentni centar je prošlo 75.000 pacijenata.

 

penzioneri.me/kolektiv.me

Slične novosti

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Isplate staračkih naknada do kraja sedmice
Novosti, Treće doba
shares189 views

Isplate staračkih naknada do kraja sedmice

Ana Ana - mar 20, 2024

Staračke naknade za januar i februar za 3,32 hiljade poljoprivrednika, biće isplaćene do kraja ove sedmice, a koštaće dva miliona eura. To je…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci