30 zapovesti žene koja je živela 103 godine: Tajne uz pomoć kojih je Evgenija promenila svoj život!

Američki mediji su je zvali “Prva žena joge”. A u Rusiji su je smatrali ženom koje je “upoznala Kremlj sa jogom”

Evgenija Peterson, u svetu poznata kao Indra Devi, postala je prva žena joge. Žena koja je otkrila tajne joge celoj Evropi i Americi, piše stil.kurir.rs.

Tokom svog dugog života Evgenija je praktično promenila život nekoliko puta – od pobožne žene do mataji – majke, odnosno duhovnog vođe.

Proputovala je ceo svet, družila se sa holivudskim zvezdama, indijskim filozofima i vođama Sovjetskog saveza.

Govorila je 12 jezika i svojom domovinom je nazivala tri zemlje – Rusiju, u kojoj je rođena, Indiju, gde je preporođena, gde joj se otkrila duša i Argentinu, zemlju ljubavi mataji Indre Devi.

Evgenija Vasiljevna Labuskaja Peterson rođena je 1899. godine u Rigi. Odakle je tokom građanskog rata sa porodisom emigrirala u Nemačku gde se zaljubila u indijsku kulturu. Zatim je otišla u Indiju gde je upozanala poznatog gurua Šri Krišnamačarija i počela ozbiljno da izučava jogu.

Postala je prva osoba iz Evrope koja je samostalno počela da podučava Hindu jogu. Nakon smrti supruga, Indra se preselila u Kaliforniju gde je otvorila studio za jogu i postala poznata među holivudskim zvezdama.

Neki od njenih učenika su bile Merilin Monro, Greta Garbo, Rita Hejvort i Glorija Svenson. Pisala je knjige koje su postale bestseleri u Sjedinjenim državama.

Američki mediji su je zvali “Prva žena joge”. A u Rusiji su je smatrali ženom koje je “upoznala Kremlj sa jogom”.

U svojim knjigama Indra je opisala principe ishrane kojih se pridržavala i preporučivala ih svojim učenicima.

„U našoj kući na polici ostave nikada nećete videti ništa konzervirano, zapečaćeno, izbeljeno, rafinisano ili na drugi način tretirano. Brašno od celog zrna zamenjuje belo brašno; braon (neprerađeni) pirinač – beli polirani; med zamenjuje beli šećer i na stolu i u kuhinji, čak pokušavamo da ne koristimo nerafinisani šećer.

Nedostaju i kakao i čokolada. Lično sam indiferentna prema deserte. Obično pijem kafu sa sirovim kozjim mlekom ili sojinim mlekom, biljni čaj, neobrano mleko, sveže sokove od voća i povrća, ali i puno sveže vode sa ili bez limuna.

Takođe koristim limun umesto sirćeta. Jedem sve vrste sezonskog povrća u kombinaciji sa svežim i suvim biljem, lukom i belim lukom. Primetila sam skoro neverovatne transformacije i oporavak kod ljudi koji su počeli da vežbaju jogu dok su menjali svoju ishranu. Ja sam takođe jedna od njih. ”

30 pravila ishrane

1. Nikada ne pijte vodu sa ledom, posebno kada jedete, jer to ometa prirodnu cirkulaciju želudačnih sokova i ometa probavu. Navika pijenja vode ledom je američki nacionalni greh protiv zdravog varenja.

2. Popijte čašu sveže, čiste vode na sobnoj temperaturi ujutro na prazan želudac i uveče pre spavanja. Možete da dodate malo limuna. Topla voda ili biljni čaj sa limunom ili medom tokom vrelog letnjeg dana je veoma osvežavajuć i daje osećaj hlađenja.

3. Pijte 5 do 8 čaša vode dnevno. Uz vazduh, voda je za nas vitalna. 80% našeg tela se sastoji od vode. Na dan izbacijemo oko 2.5 litara vode. Nedostatak vode često izaziva konstipaciju i opstrukciju debelog creva, disfunkciju jetre i bubrega i opstrukciju creva.

4. Ne pijte vodu za vreme obroka, već pola sata pre ili 2-3 sata posle obroka, kako ne biste poremetili probavni procesi i razblažili želučani sok.

5. Pijte vodu u malim gutljajima, a ne odjednom.

6. Da bi se “revitalizovali” elementi izgubljeni tokom tečenja vode, potrebno je da nekoliko puta sipate vodu iz jedne posude u drugu. Takva voda daje lagani, osnažujući i stimulirajući efekat, koji ne postoji u “mirnoj” i “beživotnoj” vodi.

7. Zdravije je da jedete voće nego da pijete voćne sokove.

8. Pripremajte sveže sokove od šargarepe, rotkvice, cvekle itd. Dodajte malo zeleniša.

9. Alkohol, čaj, kafa, kakao i čokolada se ne preporučuju jer su kofein i teobromin doping (stimulansi).

 

foto: Shutterstock

10. Mleko je hrana, ne tečnost. Trebalo bi da se pije u malim gutljajima, u suptrotnom će doći do lošeg varenja.

11. Naše telo se ne hrani hranom koju konzumiramo, već samo hranom koju može da apsorbuje.

12. Pažljivo birajte hranu koja je najpogodnija. Ništa manje pažljivo nego što birate haljinu, šešir ili kravatu. Prvo treba da eksperimentišete: isprobajte različite namirnice i različite kombinacije da biste izabrali ishranu koja najbolje odgovara vašem telu.

13. Izbegavajte sve “beživotne” proizvode: konzerviranu hranu, polirani pirinač, belo brašno, rafinisani šećer. Jedite braon pirinač, brašno od celog zrna, smeđi šećer ili med. Ne prepuštajte se slatkišima, kolačima ili sirćetu.

14. Temeljno žvaćite hranu, posebno bogatu skrobom, tako da je dovoljno natopljena pljuvačkom. Inače, bez pretvaranja u glukozu pod uticajem pljuvačke, skrob će se taložiti u stomaku i tamo će se raspadati nekoliko sati.

15. Pečeni (tostirani) ili ustajali hleb je zdraviji je od svežeg. Nemojte ništa da pijete dok ga jedete kako bi pljuvačka mogla da obradi skrob u glukozu.

16. Nemojte da jedete više od jedne namirnice bogate skrobom odjednom. Na primer, ako jedete pirinač, nemojte da jedete hleb, krompir, testeninu, itd.

17. Ako ste zabrinuti zbog jake peristaltike, preporučuje se da napravite jelovnik tako da se skrob i proteini ne konzumiraju zajedno, posebno sa proizvodima koji sadrže sumpor, kao što su grašak, kupus, karfiol, jaja, repa itd.

18. Ne bacajte vodu u kojoj se kuvalo povrće. Možete da je koristite kao dodatak za supu ili popijete. Najkorisnija je voda od krompira.

19. Ne bacajte vrhove šargarepe, repe, rotkvica, paškanata. Prokuvajte ih i skuvajte, pa iskoristite supu.

foto: Profimedia

20. Povrće treba da se kuva u maloj količini vode na sporoj vatri, a još bolje potpuno bez vode, u specijalnim posudama za paru.

21. Izbegavajte prženu hranu jer se sporo apsorbuje. Mast napušta telo poslednje.

22. Sve životinjske masti, kao što su mast, margarin, jaja, maslac i mlečni proizvodi, povećavaju nivo holesterola u krvi i lepe masti za vaše telo.

23. Najviše holesterola ima u mozgu, žumancima i jetri; najmanje – u mleku, svežem sir i ribi.

24. Svaka hrana bogata životinjskim mastima je opasna. Visok procenat masti i nizak procenat proteina ometaju delovanje enzima.

25. Zapamtite da kada je ishrana u pitanju važno mesto zauzima ne samo količina unesenih kalorija i masti, već i sastav ovih masti.

26. Zagrevanjem hrane koja sadrži bilo koje masti (uključujući i biljna ulja) nekoliko puta, ona postaje sve više nejestiva. Isti efekat ćemo dobiti ako ponovo upotrebite masnoću ostavljenu u posudi ili kada se peče duboko pržena hrana.

27.  Najvažnije pravilo, međutim, nema nikakve veze sa količinom ili kvalitetom hrane, niti sa načinom kuvanja. Najvažnija stvar je vaš stav prema ovoj hrani u vreme obroka.

28. Proces jedenja mora da bude ležeran, veoma je važno da donosi zadovoljstvo i odvija se u prijateljskom društvu i prijatnoj atmosferi.

29. Hrana apsorbovana pod stresom, iritacijom ili lošim raspoloženjem izaziva toksične promene u telu. Dakle, u ovom stanju je bolje da uopšte ne sednete za sto, već da sačekate da se raspoloženje vrati u normalu.

30. Pokušajte da izbegavate neprijatne razgovore oko hrane. Prelepo poslužen sto čini jelo još prijatnijim, baš kao i osmeh, veseli razgovor, prelep cvet ili slika. Blagoslovite svoju hranu i pustite je da vam donese radost.

Neprijatne vesti nikada ne bi trebalo da se govore posle jela ili neposredno pre obroka. To može da našteti ne samo probavi, već i celom telu. 

U jedno intervjuu, 93-godišnja Indra Devi je ovako govorila o svojoj ishrani.

“Već mnogo godina, ja sam vegetarijanac. Nakon buđenja popijem 200 ml vode sa limunom koja je odstajala tokom noći.”

 

penzioneri.me/stil.kurir.rs

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci