POBOLJŠATI POLOŽAJ NAJSTARIJIH Vlada Srpske će tražiti rešenja za povećanje penzija

Vlada Republike Srpske redovno usklađuje penzije u skladu sa povećanjem prosečne plate i punjenjem budžeta i opredeljena je da i dalje razgovara sa penzionerima radi pronalaska rešenja za poboljšanje njihovog materijalnog položaja, izjavila je danas pomoćnik ministra za rad i zapošljavanje Srpske Mira Vasić.

– Materijalni položaj penzionera u Srpskoj nije zadovoljavajući, ali se ne može zanemariti ni to da je u poslednjih nekoliko godina došlo do povećanja penzija za 23,17 odsto, dok je u tom periodu rast plata bio veći od četiri odsto – rekla je je Vasićeva novinarima nakon sastanka u Banjaluci sa predstavnicima Udruženja penzionera Republike Srpske, prenosi Srpskainfo.

Vlada Srpske, kako je navela, vodi računa o materijalnom položaju penzionera, da će intenzivno tražiti rešenja za povećanje penzija.

Ona je podsetila da je u duhu programa ekonomskih reformi cilj da se prosečna plata u Srpskoj poveća na 1.000 KM.

– Ako bude sve kako je Vlada zacrtala, nadamo se i da će penzije rasti kao i u prethodnom periodu. Penzije kod nas nisu znatno niže nego u okruženju – dodala je Vasićeva.

Predsednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj rekao je da će penzioneri Vladi Srpske uputiti inicijative u vezi sa rastom penzija u skladu sa rastom plata, te poštovanjem dogovorenog procentualnog odnosa između visine prosečne penzije i prosečne plate.

– Ranije je dogovoreno da prosečna penzija ne sme ići ispod 43,5 odsto od iznosa prosečne plate u Srpskoj. Sada je prosečna penzija ispod tog procenta i ići ćemo prema Vladi Srpske s tim ili da to dogovoreno menjamo ili da ispoštujemo – naglasio je Rakulj.

On je napomenuo da će aprilske penzije u Federaciji BiH (FBiH) porasti, te da bi trebalo da tako bude i u Srpskoj, s obzirom na to da su uvećani svi ekonomski i finansijski pokazatelji.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović, iako najavljen, nije prisustvovao ovom sastanku, zbog, kako je rečeno novinarima, vanrednih obaveza.

 

penzioneri.me/blic.rs

Slične novosti

10 postupaka kojima povređujemo svoje roditelje: Neke stvari se teško opraštaju!
ljudi, Novosti, Porodica
shares0 views

10 postupaka kojima povređujemo svoje roditelje: Neke stvari se teško opraštaju!

Jasna Pejović - okt 25, 2019

Donosimo vam 10 načina na osnovu kojih povređujemo naše roditelje, a da često toga nismo ni svesni: 1. Zanemarujemo ih Osnovali smo porodicu.…

Namirnice koje su saveznici protiv prehlade
Zdravlje
shares0 views

Namirnice koje su saveznici protiv prehlade

Jasna Djalovic - okt 10, 2019

Stigla je sezona prehlada. Jednako tako, stiglo je i vrijeme kada bi najviše trebalo da pazimo šta unosimo u svoj orgazam, s obzirom…

Istjerali je iz stana, od penzije plaća deložaciju
ljudi
shares0 views

Istjerali je iz stana, od penzije plaća deložaciju

Jasna Djalovic - okt 10, 2019

Da nije žalosno, bilo bi smiješno. Borka Petković, žena žrtva prethodnog odbrambeno-otadžbinskog rata, nakon što je deložirana iz svog stana u Banjaluci, dobila…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci