PENZIJE ĆE BITI VEĆE Traži se model usklađivanja

Već sada je izvesno da će penzije u ovoj godini biti povećane, a za koliko i po kojoj formuli još uvek je nepoznato. O načinu usklađivanja penzija ove, ali i narednih godina, računicu prave ministarstva finansija i rada koji se pri izboru modela za penzionere moraju voditi ekonomskim pokazateljima.

Da model usklađivanja penzija još uvek nije utvrđen i da se samo može nagađati koliko će veće penzije u ovoj godini biti potvrđuje i Momo Čolaković iz PUPS-a. On podseća da su savezi penzionera Vojvodine i Srbije, kao i Fiskalni savet Srbije, dali svoje predloge i da su sada upravo oni “na vaganju”.

FOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA

“Najbliži smo rešenju da se primanja najstarijih usklađuju spram troškova života i rasta BDP-a i to bi po mom mišljenju bilo najbolje. Jer, ako recimo BDP, kao što se planira, bude 3,5 odsto onda bi se čekovi penzionera usklađivali sa iznosom iznad dva procenta, što bi donelo uvećanje za 1,5 odsto. S druge strane, ukoliko bi penzije zavisile od inflacije i BDP-a to bi u današnjoj situaciji moglo da bude oko pet procenata, pa bi iznos na čeku mogao da bude veći i do 2.000 dinara”, objasnio je Čolaković.

Prema podacima Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje na kraju prvog meseca ove godine u Srbiji je bilo 1.714.078 penzionera, a prosečna srpska penzija iznosila je 26.328 dinara. Sa ovim prosekom ona jeste iznosila blizu 50 odsto prosečne srpske plate, ali i dalje je otvoreno pitanje kako će se dalje usklađivati kako bi se primanja najstarijih zaštitila od daljeg obezvređivanja zbog rasta inflacije. Pri tom se u svakom trenutku mora voditi računa o ekonomskim rezultatima države, koja u velikom procentu i sada serivisira redovnu isplatu penzija.

FOTO: ILUSTRACIJA / PROMO

Pre nekoliko dana je viši ekonomista Svetske banke u Srbiji Lazar Šestović izjavio da očekuje da će država uskoro obelodaniti prve ideje o usklađivanju penzija napominjujući da je sada neizvesno da li će one pratiti rast inflacije ili rast plata. Svetska banka je pre četiri godine, tačnije 2015. godine, već iznela svoju analizu penzijskog sistema u Srbiji i sugerisala da se penzije indeksiraju samo sa rastom cena odnosno inflacije. Takva analiza naišla je na kritiku Fiskalnog saveta Srbije koji je februara ove godine izašao sa svojim predlogom u kojem nudi pet mogućnosti za usklađivanje penzija.

Prema jednom od predloga Fiskalnog saveta penzije bi mogle da se usklađuju sa inflacijom i delom rasta BDP-a preko 2 odsto, a prema drugom one bi se usklađivale 50 odsto sa inflacijom i isto toliko sa rastom BDP-a. Treći predlog je da se penzije usklađuju sa polovinom rasta inflacije i polovinom rasta prosečne zarade, četvrti da taj odnos bude 40 odsto sa inflacijom, a 60 odsto sa rastom prosečnih zarada i na kraju da se usklađuju sa 30 odsto sa inflacijom i 70 procenata sa rastom mase zarada.

Najveći broj zemalja u EU usklađuje penzije na osnovu neke kombinacije rasta cena i rast zarada, dok se samo u Grčkoj i Portugaliji penzije usklađuju samo sa rastom BDP-a.

“Sve formule, koje smo mi analizirali i predložili, ekonomski su održive i dale su slične rezultate po standard penzionera tokom sledeće decenije”, objasnio je Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta Srbije.

On ističe da je Fiskalni savet Srbije svih pet mogućih modela za usklađivanje penzija stavio na uvid javnosti kako bi se kroz javnu raspravu našlo konačno rešenje.

 

penzioneri.me/blic.rs

Slične novosti

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Isplate staračkih naknada do kraja sedmice
Novosti, Treće doba
shares189 views

Isplate staračkih naknada do kraja sedmice

Ana Ana - mar 20, 2024

Staračke naknade za januar i februar za 3,32 hiljade poljoprivrednika, biće isplaćene do kraja ove sedmice, a koštaće dva miliona eura. To je…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci