Vojni penzioneri traže da im se vrate UMANJENE PENZIJE

Udruženje vojnih penzionera Srbije uputiće pismo predsednici vlade Ani Brnabić s molbom da se u što kraćem roku razmotri način vraćanja umanjenih penzija u protekle četiri godine dok je na snazi bio Zakon o privremenom umanjenju. Vraćanje zakinutog dela penzije bi koliko-toliko nadoknadio urušavanje oštećenih penzionera i njihovog standarda, navodi se u pismu.

Polazeći od činjenice da je republička kasa u suficitu, vojni penzioneri smatraju da su ispunjeni uslovi da se, saglasno Ustavu vrati neisplaćeni deo penzije, budući da više nema javnog interesa da im se oduzima pravo svojine.

FOTO: RAS SRBIJA

Oni traže da im se zakinuti deo isplati u što kraćem roku, ali ne dužem od četiri godine, bilo u sukcesivno naplativim obveznicama, bilo uz isplatu penzije u mesečnim ratama jednakim neisplaćenim iznosima za odnosni mesec, navodi se u pismu.

Ljubomir Draganjac, predsednik Udruženja vojnih penzionera Srbije, rekao je na jučerašnjoj sednici skupštine da je 96 odsto njih četiri godine primalo umanjenu penziju u proseku za oko 15,6 odsto.

“Za to vreme penzije su povećane za 7,7 odsto (godišnje 1,9 odsto), a plate u javnom sektoru i do 27 odsto što je dovelo do toga da iznosi vojnih penzija budu manji od 65 odsto od plata oficira i podoficira, zbog čega tražimo da se smanjeni iznosi penzija vrate”, kazao je Draganjac.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA

Vojni penzioneri uputiće posebno pismo ministrima odbrane i rada kako bi im još jednom skrenuli pažnju da se u što kraćem roku donese poseban zakon koji će urediti pitanje socijalnog osiguranja vojnih osiguranika, koje je počelo da se narušava kada se ovaj fond pripojio PIO fondu.

“Ukinuta su i umanjena prava koja su bila veoma važna za stambeno obezbeđenje i socijalnu i humanitarnu pomoć. Prestalo je izdvajanje sredstava za stambeno obezbeđenje od oko 2,5 odsto, ukinuta je jednokratna novčana pomoć za bolesne i one sa malim penzijama, a i naknada za troškove ishrane i smeštaja za vreme putovanja i boravka u mestu pregleda i lečenja”, naglasio je predsednik.

Od januara 2008. godine, od kada se penzije ne usklađuju sa kretanjem plata profesionalnih vojnih lica, već po dinamici i na način uređen Zakonom o PIO došlo je do narušavanja sistema i velikog poremećaja u iznosima penzija za osobe istog čina i položaja samo u različito vreme penzionisane. Vojnim penzionerima je odmah osporeno pravo na vanredno usklađivanje penzija za 11,06 odsto.

Draganjac je podsetio da je Zakonom o vojsci bilo propisano da prosečna plata oficira po činu i položaju ne može biti manja od tri, niti veća od pet neto zarada zaposlenih u republici. Prosečna plata podoficira po činu i položaju je 70 odsto od prosečne plate oficira.

“Kako stvari sada stoje zbog neusaglašenosti propisa o utvrđivanju visine početnog iznosa penzije i načina usklađivanja postoje drastične razlike u visini primanja osoba istog čina i položaja zavisno od vremena penzionisanja, koje se ne mogu opravdati”, kategoričan je Draganjac.

 

penzioneri.me/blic.rs

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci