NOVI USLOVI ZA PENZIONISANJE MUŠKARACA Granica raste do 2023. godine, ali samo pod jednim uslovom

Na snazi su novi uslovi za ostvarivanje prava na penziju u Srbiji – za odlazak dama u starosnu penziju granica je počela godišnje pomeranje za dva do šest meseci. Za muškarce granica za odlazak u starosnu penziju ostaje ista (65 godina), ali ne i ukoliko je u pitanju prevremeno penzionisanje.

Prema važećim propisima, muškarci i ove godine u penziju mogu da odu sa 65 godina starosti (i ta brojka se neće menjati), uz najmanje 15 godina radnog staža.

FOTO: CAPITAL.BA / ARHIVA

Kad je reč o prevremenoj starosnoj penziji, to pravo muškarci u 2019. godini mogu da ostvare sa 57 godina i osam meseci života, i najmanje 40 godina staža, dok se starosna granica pomera u narednim godinama. Tako će u 2020. godini morati da imaju 58 godina i četiri meseca života, 2021. godine 59 godina, u 2022. godini 59 i po godina, a u 2023. godini 60 godina.

U slučaju ranijeg odlaska u penziju, ček se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih 65 godina života, s tim što ukupan iznos umanjenja može maksimalno da iznosi 20,4 procenta.

Predsednik Saveza Samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović podsetio je na nedavno održanoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta Srbije da ovi kazneni poeni neke od penzionera koštaju i po 2,5 penzije godišnje, i založio se da država ukine tu odredbu. On je naveo da bi ta mera ukupno koštala manje od 100 miliona evra, koliko je država opredelila za spašavanje zaduženih u švajcarskim francima.

Što se tiče žena, one ove godine ostvaruju pravo na prevremenu starosnu penziju ukoliko imaju 57 godina i 38 godina i šest meseci staža osiguranja.

Pravo na starosnu penziju, prema Zakonu o PIO, ostvaruju i svi osiguranici sa 45 godina staža, bez obzira na godine života, ali im se priznaje samo staž za koji su uredno plaćeni doprinosi.

Svi koji su želeli u penziju po propisima koji su važili do kraja 2018. godine morali su da podnesu zahtev za ostvarivanje prava nadležnoj filijali Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje najkasnije 31. decembra prošle godine.

 

penzioneri.me/blic.rs

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci