VOJNI PENZIONERI TUŽILI DRŽAVU ZBOG MANJE PENZIJE Počeo sudski postupak, u igri 70 miliona evra

U Višem sudu u Beogradu za danas je najavljeno pripremno ročište po tužbi 145 vojnih penzionera protiv PIO fonda zbog diskriminacije.

Oni tvrde da su oštećeni jer im 2008. godine nije isplaćeno povećanje od 11,06 odsto, koliko su dobili ostali, civilni penzioneri. Prema rečima Jove Borića, advokata oštećenih, odluka u ovom predmetu će odrediti šta će biti sa svim ostalim tužbama penzionera protiv države za nadoknadu štete.

Vojni penzioneri tvrde da su oštećeni jer im nije isplaćeno povećanje od 11,06 odstoFOTO: V. NIKITOVIĆ / RAS SRBIJA
Vojni penzioneri tvrde da su oštećeni jer im nije isplaćeno povećanje od 11,06 odsto

Vlada Srbije je 2015. godine donela zaključak da PIO isplati vojnim penzionerima manjak, ali im je odobreno samo 6,57 odsto, dok nisu priznati sudski troškovi i kamate. Kako procenjuje Jovan Tamburić, predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS), od 57.000 oštećenih penzionera oko desetak hiljada je odlučilo da pravdu nastavi da traži na sudovima, dok su ostali pristali na vansudsko poravnanje sa PIO fondom.

Borić kaže da je PIO fond “nažalost postupao prema zaključku Vlade umesto prema Zakonu o PIO i Zakonu o vojsci”. On takođe navodi da je u junu prošle godine predata i tužba Evropskom sudu za ljudska prava i nada se da će do kraja ove godine biti odlučeno da li će biti prihvaćena.

Tamburić objašnjava da su vojni penzioneri oštećeni jer je 2008. godine svim drugim penzionerima isplaćeno vanredno usklađivanje, kao i redovno za 2007. godinu. Vojnim penzionerima PIO nije isplatio povećanja jer je 1. januara 2008. vojni penzijski fond priključen PIO fondu. Međutim, 2015. godine, kada je Vlada donela zaključak, vojnim penzionerima je redovno usklađivanje u 2007. godini od 4,21 odsto oduzeto od povećanja od 11,06 odsto koje su svi ostali penzioneri dobili 2008. godine.

Penzioner Dragoslav Ivanović tvrdi da u njegovom slučaju država duguje sedam do osam hiljada evra. Proizilazi da bi, ukoliko Viši sud presudi da je PIO fond diskriminisao vojne penzionere i ukoliko bi njih desetak hiljada dobilo presude, to državu moglo da košta 70 do 80 miliona evra.

Prema podacima PIO fonda, do prošle godine penzionerima je isplaćeno, što po osnovu sudskih presuda, što vansudskim poravnanjima na osnovu zaključka Vlade, oko 58,8 miliona evra. Pre poravnjanja ukupan iznos duga vojnim penzionerima iznosio je oko 200 miliona evra.

 

penzioneri.me/blic.rs

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci