KUCE ŠTITE I OD ASTME: Psi pozitivno utiču na zdravlje ljudi

Bakterije koje se nalaze na ljubimcima smanjuju simptome ove bolesti kod mališana, rezultati su istraživanja jednog američkog instituta.

DECI JE BOLJE

Psi štite decu i pre nego što ona dođu na svet. Naime, bebe čije su trudne mame bile u kontaktu sa kucom barem jedan sat dnevno imaju mnogo manje šanse za pojavu ekcema na koži do druge godine, pokazalo je istraživanje naučnika sa američkog koledža za alergije, astmu i imunologiju. Ovaj pozitivni uticaj na zdravlje dečje kože traje čak do njihove desete godine.

Ista institucija sprovela je još jedno istraživanje kada je u pitanju veza između zdravlja dece i pasa. Naučnici su ustanovili da bakterije koje se nalaze na psima smanjuju simptome astme.

– Pronašli smo zaštitni efekat koji pseće bakterije imaju na decu sa astmom. Međutim, ako je dete alergično na pseću dlaku, nikako ne sme da se dovodi u dodir sa psima bez obzira da li ima astmu ili ne – izjavio je jedan od glavnih naučnika koji su vodili istraživanje dr Po Jang Cou.

UTICAJ LJUBAVI

Veza između čoveka i psa može pomoći u tretiranju bolesti poput šizofrenije i autizma, a glavni razlog je lučenje oksitocina, hormona ljubavi, kod životinje i čoveka, smatraju švedski naučnici sa univerziteta Upsala, koji su istraživanje objavili u naučnom časopisu Evropske unije. Karakteristika autizma i šizofrenije jeste da obolela osoba ne traži pomoć od drugih, dok uzimanje oksitocina pomaže u uspostavljanju bolje komunikacije i pomoći.

 

penzioneri.me/republika.rs

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci