AKO NEMA RADNIKA, NEMA NI BUDŽETA Za deset godina u BiH neće biti penzija

Broj penzionera u Bosni i Hercegovini, prema podacima entitetskih zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, poslednjih pet godina povećao se za više od 50.000, što je dovelo do toga da je na kraju prošle godine omer radnika i penzionera bio 1,27:1.

Jedan od najnižih omera u istoriji.

Da bi fondovi mogli normalno funkcionisati, potrebno je imati tri radnika na jednog penzionera. Na službenoj stranici Fonda PIO RS navodi se da je u aprilu 2014. bio 246.051 penzioner, dok ih je u aprilu ove godine bilo 263.235, na osnovu čega se vidi da je broj penzionera povećan za 17.184.

U Federaciji je stanje još nepovoljnije. Tako su pre pet godina, u aprilu, penzijski ček dobivale 383.062 osobe, a prošlog meseca 416.672, što govori da se broj penzionera povećao za 33.610!

– Suočavamo se s problemom za koji u ovom trenutku nemamo rešenje, jer imamo stalan rast broja neaktivnog stanovništva, koji se ogleda i kroz rast broja penzionera. Očekujemo da će broj penzionera rasti i narednih godina, a radnika je sve manje. Tome treba dodati i odlev radne snage. To su tri negativna trenda, što će se svakako odraziti na funkcionisanje penzijskog sistema – kažu u Zavodu PIO, prenosi Srpskainfo.

Trenutno je, navode, situacija povoljnija nego pre četiri godine.

Ali, ako se nešto značajno ne promeni, posebno ako se nastavi trend iseljavanja, a bude bilo sve više penzionera, zavodi za nekoliko godina neće moći isplaćivati penzije.

– Postoji bojazan da bi u budućnosti iseljavanje stanovništva moglo dovesti do situacije da nema ko uplaćivati novac da bi se mogle isplaćivati penzije. Ako nema radnika, ni budžet neće imati ko puniti – upozorava struka.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar, u izjavi za ukazao je da će, ako se nešto ne reši, uslediti pritisak na penzijski sistem.

Dizanje lestvice

– Rešenje, oslanjajući se na iskustva zapadne Evrope, može biti verojatno dizanje lestvice za dostizanje penzije. Da to ne bude 65 godina, kako je trenutno kod nas, nego 70 godina – ističe Čavalić, dodajući da statistika pokazuje da se sve duže živi.

Kako kaže, ako se ovakav trend nastavi, celi penzijski sistem za pet do deset godina bit će doveden u pitanje.

Ističe i da postojeći sistem ne može dovesti do znatnijeg rasta penzije, navodeći da će, s druge strane, troškovi života rapidno rasti.

Situacija u penzijskom sistemu zapravo je i lošija nego što ovi omeri pokazuju, jer treba imati na umu da se u radnike ubrajaju i hiljade ljudi viška u državnoj administraciji ili javnim kompanijama koji ne stvaraju novu vrednost, nego su „zbrinuti” kroz zapošljavanje na nepotrebnim ili izmišljenim poslovima.

 

penzioneri.me/srpskainfo.com

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci