Norveški penzioneri iz Kristijansanda na aktivnom odmoru u Crnoj Gori

Mimo norveškog državnog programa koji traje više od četiri decenije, u Institutu Igalo, ali i hotelu Palmon bay ovih dana boravi pilot grupa, 30-ak starijih građana iz norveškog grada Kristijansanda. Tu su na predlog dr Božidara Gardaševica, Crnogorca koji u tom gradu 20-tak godina ima privatnu praksu i puno prijatelja.

U trening grupi koju srijećemo u parku Instituta je 24-oro starijih Norvežana, a jedna manja grupa je, ipak, na terapijima.

 

Dr Gardašević nam priča da je želio da im pokaže kako u Crnoj Gori, posebno u Igalu, mogu da provedu aktivan odmor, uz profesionalne vježbe prilagođene njihovim godinama. Isto onako kako to praktikuju na sličnim putovanjima u zemljama Merditerana.

Dan im u Igalu počinje vježbama, pa onda kreću u obilazak primorja i planinskog zaleđa. Norvežani su impresionirani prvim putovanjem kroz Crnu Goru i zahvalni su zbog toga njihovom sugrađaninu, ljekaru Božidaru Gardaševiću, porjeklom sa Čeva:

– Svaka lokalna zajednica u Norveškoj ima senior grupe. Putuju svuda, u Španiju, Hrvatsku, pa sam pomislio što ne bi došli u Crnu Goru i to u martu, septembru, ili oktobru. Njima ne treba veliki luksuz niti terapije – priča Gardašević.

Norveški vitalni penzioneri sve sami plaćaju. Gardašević je promoter, njihov prijatelj, u neku ruku i vodič dok obilaze Crnu Goru. Kaže da su iznenađeni ljepotama koje su doživjeli i vidjeli, jer to nijesu očekivali.

Dr Bjorn Pettersen-član grupe je opčinjen i smatra da je Crna Gora  fantastična zemlja ljubaznih ljudi:

-Mi smo dio grupe za vježbanje iz Kristijansanda i ovdje smo prije svega da vidimo realan život i priorodno okruženje, da probamo domaću hranu. Sve je uklopljeno sa našim prijateljima koji inače borave u Institutu, gdje, kako smo mogli primijetiti, odlično rade sa pacijentima.

Instruktorka vježbanja Anne-Marie Pettersen kaže da su bili već dva puta u Hrvatskoj sa senior grupom. Onda je jednom Božidar Gardašević predložio da dođu s njim da vide Crnu Goru:

-Rekao je kako je Crna Gora ljepša od Hrvatske i evo nas, jeste vrlo lijepa vaša zemlja, voljela bih da je ponovo vidim.

Edith F. Nilsen, članica grupe ističe da u Norveškoj svakodnevno vježba u fitness centru:

– Naši prijatelji su nas pozvali da sa grupom za vježbanje posjetimo Crnu Goru. I vidjeli smo koliko je sve lijepo, vrijeme predjeli, hrana. Nadam se da ću se vratiti.

Laila Holgersen je članica Norveško-crnogorskog društva prijatelja u Kristijansandu:

– Mnogo volim Crnu Goru i boravila sam u Institutu mnogo puta u okviru državnog programa…Nadam se da će  svi koji žele moći da dođu i mimo liječenja, možda ne u sezoni, ali uz neke povoljnije cijene boravka.

Norveški penzioneri su otkrili staro- novo odredište, vraćaju se zadovoljni i ispunjeni, jer imali su aktivan odmor i upoznali Crnu Goru. Rado bi opet došli.

Odlaze u Kristijansand u četvrtak i dr Božidar Garadašević je uvjeren da će, nakon analize boravka u Crnoj Gori, odlučiti sa tamošnjem Trening centrom i Norveško- crnogorskim društvom da sljedeće godine dovedu dvije senior grupe. Da bi se program proširio i nastavio dosta toga je i na Institutu i hotelijerima u Crnoj Gori.

Za Institut Igalo i hotel Palmon bay njihov dolazak bio bi itekako značajan, posebno u periodu vansezone, odnosno prije i poslije državnog programa rehabilitacije pacijenata iz te skandinavske zemlje.

 

penzioneri.me/radiojadran.com

Slične novosti

Bočicu kantariona uvek treba imati u kući: S razlogom ga zovu Bogorodičina trava!
Zdravlje
shares0 views

Bočicu kantariona uvek treba imati u kući: S razlogom ga zovu Bogorodičina trava!

Jasna Djalovic - avg 16, 2019

Mnogo ženskih tegoba može da izleči ulje, čaj ili tinktura ove moćne biljke Iako je Bogorodičina trava, poznata i pod imenima gospina trava, gospino cveće i kantarion, vrlo…

Čak i penzionisani vozači napuštaju zemlju
ljudi
shares0 views

Čak i penzionisani vozači napuštaju zemlju

Jasna Djalovic - avg 16, 2019

Vozači iz Srbije se sve češće odlučuju za odlazak u inostranstvo. Među njima ima i penzionera. Ceo svet se suočava sa problemom –…

Pozvonio starici sa buketom cveća i 20.000 evra koje joj je ukrao
ljudi
shares0 views

Pozvonio starici sa buketom cveća i 20.000 evra koje joj je ukrao

Jasna Djalovic - avg 16, 2019

Dvadesetsedmogodišnji Francuz kojeg je izjedala krivica odlučio je da posle tri godine vrati 20 hiljada evra koje je ukrao sa saučesnikom od sedamdesetogodišnje…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci