Pet namirnica koje će vas razbuditi brže od kafe

Jutarnje razbuđivanje nije lako, a svaki čovjek ima neki svoj metod koji će ga brzo učiniti spremnim za svakodnevne obaveze.

Kafa je kod mnogih prvi jutarnji ritual za kojim posežu, a postoje i druge namirnice koje vam mogu biti od pomoći.

Ovsena kaša

Riječ je o jednoj od najzdravijih namirnica koja je bogata vlaknima i proteinima. Velika zdravstvena dobrobit je što kontroliše krvni pritisak i ujedno smanjuje loš holesterol.

Ova kaša daje osjećaj sitosti, a kako ima i niski glikemijski indeks, puni organizam energijom i može lako da nas drmne iz faze pospanosti a da pritom ne utiče drastično na nivo šećera u krvi.

Jaja

Bilo da su kuvana ili ih ispržite na oko ili u vidu omleta, odličan su izvor proteina, vitamina B, B12, A, D i E, kalcijuma i gvožđa. Daju osjećaj sitosti i pripremaju naš organizam za novi dan.

Banane

Banane koje su još uvijek malo zelene jedan su od najboljih izvora otpornog skroba, zdravog ugljenog hidrata koji vas čini sitima i ubrzava metabolizam.

Sadrže kalijum, elektrolit koji pomaže u snižavanju krvnog pritiska, kao i velike količine antioksidansa. Osim toga, sadrže i aminokisjelinu triptofan, pomažu da poboljšaju naše jutarnje raspoloženje.

Bademi

Ako od ranog jutra od obaveza ne stignete da doručkujete, prije posla makar pojedite bananu ili bademe.

Bademi su bogati vitaminom E, antioksidansom koji održava imunitet i pomaže u održavanju zdravlja očiju. Bogati su proteinima koji vas čine sitima i pomažu kod mršavljenja, te omega-3 masnim kisjelinama dobrima za srce.

Ponesete li na posao samo 100 grama badema, s njima bez problema možete izdržati do pauze za ručak, a ako stignete, dobro ih je namočiti u vodu veče ranije.

Borovnice

Obiluju vlaknima, vitaminom C, vitaminom K i manganom, a 85 posto njih sastavljeno je od vode, što ih čini i idealnom dijetalnom namirnicom.

Ne samo da vlakna utiču na osjećaj sitosti, nego spojevi borovnice utiču i na naš spoljašnji izgled smanjujući štetu koju je na koži prouzrokovalo Sunce. Možete ih jesti u vidu jogurta, smutija ili ovsene kaše.

Kako pomažu i očuvanju zdravlja neurona, odličan su odabir kada je pred nama težak dan pun zahtjevnih intelektualnih poslova.

 

penzioneri.me/zadovoljna.hr

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci