Srbija, Brkić: Ne znam nijednu normalnu državu u kojoj se vlada hvali rastom penzija

Novinar Miša Brkić ocenio je u Novom danu TV N1 da Vlada Srbije pogrešno meri svoje rezultate rastom plata i penzija, i da bi merila uspešnosti jedne vlasti trebalo da budu građanska prava i slobode.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da je “veoma zadovoljna” rezultatima rada Vlade u prethodne dve godine, navodeći da su najveći uspesi očuvanje finansijske stabilnosti i pokretanje transformacije ekonomije i administracije na bazi digitalizacije.

Uvođenje e-Uprave, odnosno elektronskog papira, i Brkić vidi kao uspeh Vlade, ali ističe da mu se čini da nije urađeno mnogo više drugih stvari nije na poboljšavanju i uslova života i ambijenta u Srbiji.

Percepcija se, kako je rekao, pogrešno usmerava traženjem odgovora na pitanje koliko su u prethodnom periodu prasle plate i penzije.

“Za penzije Vlada ne bi trebalo da ima nikakav posao. To je stečeno pravo, ne znam ni jednu normalnu demokratsku država u svetu u kojoj se vlada hvali rastom penzija. To je oblast koja je potpuno odvojena od Vlade, Vlada nema ništa s tim, osim kao što je bio slučaj u Srbiji da vlast potroši penzioni fond, pa sad imamo problem, i sad se Vlada hvali nečim što nije njen ni posao, ni zadatak, ni funkcija”, istakao je Brkić.

Kada je reč o platama, sagovornik N1 smatra da e lako prelazi preko činjenice da se uglavnom priča o platama u državnoj administraciji i državnim preduzećima, gde zarade velikog broja zaposlenih zavise od volje Vlade, a ne efikanosti i produktivnosti kao što bi trebalo da bude.

“EPS je ključni razlog zašto BDP sporo napreduje. Moje pitanje je da li zaposleni u EPS-u treba da imaju rast plata ili stagnaciju plata? Jer se plata obično vezuje za produktivnost”, ukazao je.

Činjenica da smo fokusirani na rast plata i penzija, prema Brkićevoj oceni, pokazuje da još živimo u straom i nereformisanom sistemu.

“U državam u kojima drastično preovlađuje privatni sektor, nebitno je da država priča o visini plata. Ovako ostaje utisak da država nešto nama daje, nešto nezaređeno, i da ona brine o radno sposbnim ljudima. Kada bismo završili ozbiljne ekonomske reforme na koje nas teraju svi – i MMF, i Svetska banka, i EU – onda to pitanje više ne bi bilo važno, iz tog konteksta bi Vlada ispala kao igrač. A da li je Vladi stalo da kao igrač ispadne iz igre? Mislim da nije. Zato držimo reforme na niskom nivou”, uveren je Brkić.

Kada nemate vladavinu zakona, onda je sve moguće

Kao minus vidi to što se vlast hvali dovođenjem stranih investitora, jer bi u “normalnu državu” investitori dolazili sami, kao u npr. Slovački ili Češku gde ih predsednik i premijer “ne vuku za rukav”, već dolaze zbog uslova poslovanja.

Upitan kakvi su uslovi poslovanja u Srbiji, Brkić je citirao holandskog ambasadora koji je nedavno izjavio da “zakoni u Srbiji ne garantuju ništa”. Umesto toga, strani investitori, podsetio je gost Novog dana, prvo dolaze kod predsednika Republike i sa njim dogovore sve uslove, a javnosti nikada ne sazna kakve.

“Suština demokratije je vladavina zakona. Kada nemate vladavinu zakona, onda je sve moguće. Onda je ovo slobodna zona u kojoj svako može da radi šta hoće, naročito ako ima moć, a mislim da ljudi koji su u vlasti imaju moć. Čak i oni koji nisu u vlasti, ali su bliski, imaju moć”, kazao je Brkić.

Dijalog mora da se vodi

Gost Novog dana ukazao je i na netrpeljivost vlasti prema drugačijem mišljenju, naročito prema medijima koji kritikuju njen rad. Nije neobično da i u demokratskim državama pojedini listovi javno podržavaju vlast ili opoziciju, ali oni zbog toga ne dobijaju etikete izdajnika i neprijatelja naroda, podsetio je Brkić.

“Ključni problem je što se netrpeljivost ovde servira iz vrhova vlasti. Onda nije problem da neko sa nižih nivoa, neko sa ulice, može svašta ružno da kaže i učini nekom novinaru. Jako demokratsko društvo počiva na dijalogu, dijalog se vodi u javnom prostoru, a javni prostor su mediji, tako država jača kapacitete”, istakao je.

Brkić je poručio i da za Srbiju nije dobro da se na revolucinarni način menja vlast.

“Mislim da smo izašli iz te faze i da vlast treba na demokratski način da se menja”, kazao je on. Kakva god da je opozicija, kakva god da je vlast, i kakvi god da su mediji, dijalog mora da se vodi, zaključio je Brkić.

penzioneri.me/rs.n1info.com

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci