10 pravila za uspešne bake i deke

Uloga bake ili deke je, za mnoge, najlepša u životu. Ona, međutim, nije laka.
Podsetimo se nekih jednostavnih pravila koje treba slediti kako bismo bili uspešni kao bake ili deke.

Biti roditelj je jedna od najtežih uloga u životu, ali je, bez sumnje, mnogima i najlepša. Sve dok naša deca ne dobiju decu. Onda se iznenadimo: kako je moguće biti ispunjen još više ljubavlju, kako je moguće voleti toliko koliko sada volimo unuke!?

Međutim, uloga bake i deke je, ponekad, za neke, i teža nego uloga roditelja. Ako ništa drugo, pored toga što treba znati kako sa decom naše dece, ta uloga podrazumeva i da ne narušimo odnos sa svojom decom. Treba poštovati njih kao roditelje, dok istovremeno želimo da što više pružimo njihovoj deci, našim unucima. Granice je lako preći kada smo u toj ulozi.

Postoje neka jednostavna pravila koje bi trebalo svi da slede, bez obzira na sve specifičnosti određene situacije i jedinstvenosti određene porodice. Većinu ovih pravila mnogi znaju, ali mislimo da nije loše da se podsetimo i da razmislimo da li ih se zaista pridržavamo.

10 zlatnih pravila za uspešne bake i deke

1. Ne dovodite u pitanje vaspitne metode svoje dece pred unucima

Nikad nemojte dovoditi u pitanje vaspitne metode svoje dece pred njihovom decom. Ako se ne slažete sa njima, najbolje je o tome razgovarati sa njima nasamo. Unuci nemaju nikakve koristi ukoliko posmatraju sukob niti im on može pomoći u napredovanju. Uostalom, niko zahvaljujući sukobima ne profitira.

2. Ne podrivajte autoritet svoje dece

Nemojte podrivati autoritet svoje dece tako što ćete kršiti njihova pravila kada ste sami sa unucima. Ako su zabranili video igrice, televiziju itd. onda nemojte to dozvoljavati. Nećete uspostaviti harmonične odnose na ovaj način.

3. Pripovedajte im porodične priče

Pričajte svojim unucima zanimljive priče iz vašeg i života njihovih roditelja kad su bili mali. Pokazujte im fotografije. Suština je da im obogatite život, stvorite predstavu o porodičnoj istoriji i da ih upoznate sa zabavnim (ne sramotnim) pričama o njihovim roditeljima. Ovo im dočarava ljudskost njihovih roditelja, a i koje dete ne voli priče?

4. Iskazivanje ljubavi i poštovanja

Pred unucima, pokažite ljubav i poštovanje prema svojoj deci i njihovim partnerima. Na taj način, svojim unucima šaljete lepu poruku i postajete dobar uzor. Ovime im pokazujete koliko je ustvari bitno iskazivanje ljubavi i poštovanja.

5. Ne kupujte baš sve što požele

Nemojte previše udovoljavati svojim unucima. Naravno, ukoliko imaju sredstava, bake i deke uživaju u tome da kupuju svojim unucima, baš kao što u tome uživaju i unuci. Ali, treba biti umeren. Iskustva koja delite sa unucima mnogo su vrednija od materijalnih stvari.

6. Budite deo njihovih života

Budite upućeni u njihove živote. Saslušajte ih ako imaju neke probleme. Odvojite vreme da ih saslušate i, u nekim slučajevima, prvo pokažite saosećanje pre nego što date savet. I naravno, pre nego što ponudite savet, pitajte da li žale da ih posavetujete ili im je samo potrebno rame za plakanje.

7. Nek se osećaju prijatno u vašem domu

Ako ne živite zajedno, uredite svoj dom tako da se oni osećaju prijatno i dobrodošli kod vas. Većina dece vole da kad imaju mogućnost da nakratko odu od kuće. Na ovaj način, i njihovim roditelja dajete malo slobodnog prostora.

8. Deljenje važnih životnih lekcija (ali ne “popovanje”)

Iskoristite svoje veliko iskustvo da ih nenametljivo naučite životnim lekcijama. U nekom trenutku, u budućnosti, biće vam zahvalni zbog toga. S vremena na vreme, radije će saslušati vas nego svoje roditelje.

9. Igrajte se sa unucima

Igrajte se sa njima. Naučite ih koliko je važno igrati se. Pokažite im da činjenica da odrastaju ne znači da neprekidno moraju biti ozbiljni. Neverovatno je koliko veliki broj dece misli da je ovo istina.

10. Svakoj unuci/svakom unuku pripada deo vašeg srca

Potrudite se da nemate miljenike. Naravno, sa nekim unucima ili unukama ćete se bolje slagati, ali to ne znači da drugi nemaju svoje kvalitete. Bitno je da im stavite do znanja da svako od njih ima posebno mesto u vašem srcu.

 

penzioneri.me/penzin.rs

Slične novosti

Bočicu kantariona uvek treba imati u kući: S razlogom ga zovu Bogorodičina trava!
Zdravlje
shares0 views

Bočicu kantariona uvek treba imati u kući: S razlogom ga zovu Bogorodičina trava!

Jasna Djalovic - avg 16, 2019

Mnogo ženskih tegoba može da izleči ulje, čaj ili tinktura ove moćne biljke Iako je Bogorodičina trava, poznata i pod imenima gospina trava, gospino cveće i kantarion, vrlo…

Čak i penzionisani vozači napuštaju zemlju
ljudi
shares0 views

Čak i penzionisani vozači napuštaju zemlju

Jasna Djalovic - avg 16, 2019

Vozači iz Srbije se sve češće odlučuju za odlazak u inostranstvo. Među njima ima i penzionera. Ceo svet se suočava sa problemom –…

Pozvonio starici sa buketom cveća i 20.000 evra koje joj je ukrao
ljudi
shares0 views

Pozvonio starici sa buketom cveća i 20.000 evra koje joj je ukrao

Jasna Djalovic - avg 16, 2019

Dvadesetsedmogodišnji Francuz kojeg je izjedala krivica odlučio je da posle tri godine vrati 20 hiljada evra koje je ukrao sa saučesnikom od sedamdesetogodišnje…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci