ZAŠTITA RUŽA OD ŠTETOČINA: prirodno prskanje protiv vaši, ružine ose i pauka (3 RECEPTA)

Zaštitite ruže od lisne vaši, crvenog pauka, ružine osice, ružine ose, cikade, rutave bube i mnogih drugih štetočina.

Ruža je kraljica dvorišta, ali i njoj prete mnoge štetočine. Svake godine, u zavisnosti od vremenskih prilika, na ruži se pojavljuju različite štetočine koje pričinjavaju ozbiljne štete

Od štetočina na ruži najčešće nalazimo: lisne vaši, crvenog pauka, ružinu osicu, ružinu osu, cikade, rutavu bubu i mnoge druge štetočine.

Lisne vaši – (Aphidis)

Lisne vaši pričinjavaju štete prilikom ishrane. To dovodi do deformisanja i sušenja mladih delova biljaka. Ruža gubi na dekorativnosti, a smanjuje se i broj cvetova. Vaši mogu da budu prenosnici mnogih virusnih oboljenja. Dugotrajan i jak napad može jako da ošteti biljku i dovede do uvenuća ruže. Ovi paraziti imaju više generacija tokom perioda vegetacije, a najaktivniji su tokom proleća i leta. Za suzbijanje lisnih vaši mogu da se koriste preparati od koprive, belog luka, pepela, čili paprike.

Crveni pauk – (Tetranychus urticae)

Crveni pauk je veoma česta štetočina koja se pojavljuje za vreme toplog leta. Ponekad je dovoljno povećati vlažnost zalivanjem biljke da bi se smanjio napad crvenog pauka. Štete koje stvara crveni pauk se manifestuju u obliku malih belih mrljica na listovima i cvetovima. Na donjoj strani lista mogu se uočiti tanka paučina i mali pauci pod lupom. Listovi koje napadne crveni pauk gube boju, žute, suše se i opadaju. U borbi protiv ove štetočine mogu nam pomoći i razni biljni preparati napravljeni na primer od belog luka.

Ružina osica – (Blennocampa pusilla)

Ova osica pričinjava štete polaganjem jaja na ivici lista, a njene gusenice, nakon što se izlegu, uvijaju list duž glavnog lisnog nerva. Po tom oštećenju je i prepoznajemo. Tako uvijene listove potrebno je ukloniti i uništiti.

Ružina osa – (Arge pagana)

Ružina osa je takođe česta štetočina na ružama. To je insekt dug oko 10 mm. Svoja jajašca polaže u vršne izbojke i tako sprečava njihov razvoj, pa ruža ne cveta. Iz jajašca se potom izlegu gusenice s crnim bradavicama, koje se hrane ružinim listovima.

Ružina štitasta vaš – (Aulacaspis rosae)

Štitasta vaš izaziva kovrdžanje listova ruže. Ovi listovi menjaju boju i opadaju. Napadnute delove treba odseći i spaliti.

Cikade – (Edwardisiana rosae)

Štete od cikada se prepoznaju po svetlim tačkastim oštećenjima na listovima. Cikade je lako primetiti na stablu ruže. Kada se priđe biljkama cikade u jatu napuštaju napadnutu biljku. Obično se nalaze na donjoj strani listova i sisaju sok. Pojavljuju se kada je leto suvo i toplo. Jaja polažu na kupine, maline, ruže.

Ose listarice – (Megachile)

Kada primetite listove isečene preciznim rezom tada je reč o ovoj štetočini. Odsečene delove ose koriste za pravljenje gnezda. Obično se ne sprovodi zaštita od ovih osa. Ukoliko se ruže gaje za prodaju možemo ih zaštititi mrežama koje će sprečiti ose da dođu do listova.

Ose šiškarice – (Diplolepis rosae)

Štete pričinjavaju gusenice. Osa polaže jajašca u nerazvijene listove. Nakon toga dolazi do deformacije i formiranja šišarke okruglog oblika i jarke boje. Te šišarke treba odseći, ukloniti i uništiti.

Rutava buba – (Tropinota hirta)

Rutava buba je insekt koji se hrani cvetovima. Mogu se skupljati postavljanjem plavih posuda ispunjenih vodom. Te posude privlače rutavu bubu, a potrebno je i redovno menjati vodu i pokupiti uhvaćene rutave bube. Štete na ruži pričinjavaju nematode, gundelji i druge štetočine. Od godišnjeg doba, vremenskih uslova, razvojne faze ruže zavisi i pojava određene vrste i obim šteta.

Kod zaštite ruže treba dati prednost preventivnim merama i prirodnim metodama. Ruže redovno treba pregledati, uklanjati deformisane i oštećene delove. Oko ruža je potrebno saditi kadifice da ih štite od nematoda. Koristiti preparate od koprive i preslice koji povećavaju imunitet biljke i regulišu broj štetočina.

1. Preparat od koprive

Ovaj preparat treba da se koristi za tretiranje biljaka folijarno i za zalivanje – kao đubrivo. Najpre 600 g sveže stabljike koprive sa korenom treba potopiti u 5 l hladne vode. Nakon 24 sata sve to je potrebno procediti. Dobijeni preparat možemo koristiti za kontrolu biljnih vaši i preventivno protiv bolesti.

Ukoliko potopljenu koprivu ostavimo 2 sedmice da fermentiše i povremeno promešamo dobićemo odlično đubrivo koje je potrebno procediti i razblažiti vodom u odnosu 1:10. Ovim đubrivom treba zalivati ruže u periodu intenzivnog rasta. Kada se masovno pojave lisne vaši može se upotrebiti rastvor sapuna sa dodatkom ekstrakta kamilice.

2. Preparat od preslice

Ovaj preparat je takođe delotvoran i preparat od preslice. Preparat od koprive i preslice može se čuvati 2-3 dana. Preslica sadrži silicijum, koji povećava otpornost ruže na gljivične bolesti, naročito na pepelnicu i rđu i daje zaštitu od napada štetočina (pauka).

Priprema preparata od preslice: Kilogram sveže preslice treba potopiti u 10 l vode tokom dana, a nakon toka kuvati u poklopljenoj šerpi na slaboj vatri oko pola sata. Potom je potrebno sačekati da se preparat ohladi, procediti ga i razblažiti vodom u odnosu 1:5 ili 1:10. Tretiranje je najbolje obaviti ujutro kada je toplo i suvo (kada se digne rosa).

3. Insekticid od nima (neem)

Ovaj insekticid se priprema kao rastvor 0,5 do 1% ulja nima. Koncentracija zavisi od vrste štetočine i njegove brojnosti. Insekticid treba primeniti rano ujutro ili uveče kada pčele ne lete. Sam preparat nije otrovan za pčele, ali one mogu da nastradaju u direktnom kontaktu sa preparatom. Kako pripremiti insekticid od nima? Da bismo pripremili insekticid moramo uzeti: 1 l tople vode, 5 ml ulja nima i malo tečnog sapuna. Prvo je potrebno pomešati vodu sa tečnim deterdžentom i lagano dodati ulje nima. Sve zajedno onda treba dobro protresti da se izmeša. Insekticid se uvek primenjuje sveže pripremljen. Rezultati su vidljivi nakon nekoliko dana.

Tekst: Ranka Vojnović

 

penzioneri.me/agroklub.rs

Slične novosti

10 postupaka kojima povređujemo svoje roditelje: Neke stvari se teško opraštaju!
ljudi, Novosti, Porodica
shares0 views

10 postupaka kojima povređujemo svoje roditelje: Neke stvari se teško opraštaju!

Jasna Pejović - okt 25, 2019

Donosimo vam 10 načina na osnovu kojih povređujemo naše roditelje, a da često toga nismo ni svesni: 1. Zanemarujemo ih Osnovali smo porodicu.…

Namirnice koje su saveznici protiv prehlade
Zdravlje
shares0 views

Namirnice koje su saveznici protiv prehlade

Jasna Djalovic - okt 10, 2019

Stigla je sezona prehlada. Jednako tako, stiglo je i vrijeme kada bi najviše trebalo da pazimo šta unosimo u svoj orgazam, s obzirom…

Istjerali je iz stana, od penzije plaća deložaciju
ljudi
shares0 views

Istjerali je iz stana, od penzije plaća deložaciju

Jasna Djalovic - okt 10, 2019

Da nije žalosno, bilo bi smiješno. Borka Petković, žena žrtva prethodnog odbrambeno-otadžbinskog rata, nakon što je deložirana iz svog stana u Banjaluci, dobila…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci