Penzioneri na ivici opstanka

Finansijski sistem u Crnoj Gori koji je uspostavio DPS, dolazi u fazu potpunog kolapsa, smatraju Demokrate, napominjući da se to posebno odnosi na krizu Fonda PIO, zbog koje penzionerima godinama unazad izostaje povećanje primanja koje bi bilo dovoljno za osnovnu egzistenciju.

Kako se napominje u saopštenju Demokrata, u prvoj polovini 2019. godine deficit Fonda bio je preko 70 miliona eura ili više od 33 odsto.

“Ako uzmemo u obzir da je prethodne godine deficit iznosio oko 122 miliona, i bio veći nego u 2017. godini, dolazimo do zaključka o izuzetno alarmantnom stanju. Ovo je razlog zašto rast cijena i troškova života, ne prati rast penzija. Od ukupno 130.000 penzionera, ispod prosjeka penziju prima 65.000, a ispod 200 eura oko 39.000 penzionera. Najnižu penziju od 128,14 eura prima oko 11.500 penzionera u Crnoj Gori. Sa druge strane minimalna potrošačka korpa za jul 2019. godine iznosila je 641,6 eura. Uz to, ne treba zaboraviti da od najmanje 60.000 građana koji žive kao podstanari, dobar dio čine i penzioneri”, ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, sve ovo ukazuje na činjenicu da je DPS doveo penzionere do prosjačkog štapa i na ivicu opstanka. Zbog izuzetno loše ekonomske politike penzije godinama, praktično stagniraju, a politika Vlade se svodi na očuvanje trenutnog stanja, odnosno spašavanje od potpune propasti Fonda PIO.

“DPS je primanja penzionera sveo na socijalna davanja, pa ih je i formalno proglasio socijalnim slučajevima. Za stanove funkcionera, novca u budžetu ima, ali za povećanje penzija nema. Crnogorski penzioneri, ili dominantna većina njih svjedoči o velikoj obmani DPS-a koji je obećao povećanje penzija, a sada je situacija takva da su one u odnosu na rast troškova života manje.

 

 

penzioneri.me/rtcg.me

Slične novosti

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Isplate staračkih naknada do kraja sedmice
Novosti, Treće doba
shares189 views

Isplate staračkih naknada do kraja sedmice

Ana Ana - mar 20, 2024

Staračke naknade za januar i februar za 3,32 hiljade poljoprivrednika, biće isplaćene do kraja ove sedmice, a koštaće dva miliona eura. To je…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci