VRATITE ENERGIJU I DOBRO RASPOLOŽENJE

U trenucima kad osjetite umor i neraspoloženje, iskušajte sljedeće prijedloge, ili barem neke od njih:

  • Izađite na zrak

Dovoljno je samo 15 do 20 minuta na otvorenom, i osjećat ćete se puno bolje. Sunce će vam dati potrebnu energiju i popraviti vam raspoloženje.

  • Pojedite jabuku

Kad osjetite manjak energije, umjesto da posegnete za npr. čokoladom, zagrizite jabuku. Neka vam ona uvijek bude nadohvat ruke jer stabilizira šećer u krvi, daje energiju, puna je vlakana, složenih ugljikohidrata i vitamina C.

  • Popijte malo vode

Najčešći uzrok umora je dehidracija. Ako u organizmu nema dovoljno tekućine, tijelu je potrebno više snage za opskrbu stanica kisikom i hranjivim tvarima. Dehidracija može biti i uzrokom vrtoglavice i umora, pa povećajte unos vode.

  • Ustanite

Probudite svoje tijelo tako što ćete ustati! Nastojte ne sjediti predugo. Krvne žile imaju prirodnu tendenciju sužavanja tijekom dugog perioda neaktivnosti, zbog čega se možete osjećati umorno čak i ako ste dovoljno spavali. Samo ustanite i “protegnite” noge na nekoliko minuta da bi se vaše srce i mišići pokrenuli. Nakon toga ćete biti produktivniji i u poslu.

  • Dišite duboko

Disanje doista okrijepljuje ako znate kako udahnuti duboko i nakon toga potpuno izdahnuti zrak. Pravilno disanje vas može regenerirati.

  • Sjedite uspravno

Umjesto da vam glava, vrat i ramena idu prema naprijed i tako utječu na arterije odgovorne za dotok krvi u mozak, dovoljno je da se uspravite i puno toga će se promijeniti. Protok krvi je bolji kad su leđa uspravna, a mišići manje opterećeni.

  • Popijte šalicu zelenog čaja

Zamijenite šalicu vašeg uobičajenog popodnevnog napitka zelenim čajem. On sadrži male doze kofeina i osigurava osvježenje ubrzavanjem metabolizma.

  • Trepćite

Kad osjetite da vam se spava dok čitate na kompjuteru ili gledate televiziju, trepćite češće umjesto da počnete širiti oči i pokušavate ne treptati. Vaš mozak se odmara svaki put kad trepnete.

  • Družite se s vedrim ljudima

Okružite se ljudima koji vas motiviraju i pomažu vam da oživite tijelo i duh. Povežite se s prijateljima koji šire dobru energiju i entuzijazam, s njima ćete se osjećati puno bolje.

penzioneri.me/pjesmicezadjecu.com

Slične novosti

PENZIONERI U BIH PRIJETE VLASTIMA: Vanredno povećanje penzija ili izlazimo na ulicu! Mjesečno nam poslije računa ostane za JEDNO pile
Novosti, Penzije, Treće doba
shares0 views

PENZIONERI U BIH PRIJETE VLASTIMA: Vanredno povećanje penzija ili izlazimo na ulicu! Mjesečno nam poslije računa ostane za JEDNO pile

Vesna - maj 23, 2021

Zbog povećanja troškova života penzioneri ove godine traže vanredno povećanje penzija, jer, prema postojećem zakonu, redovno prilagođavanje nije moguće. Godišnje prilagođavanje penzija direktno…

DANAS JE VASKRS: Najveći hrišćanski praznik prati veliki broj običaja
Penzije, Porodica, Treće doba
shares0 views

DANAS JE VASKRS: Najveći hrišćanski praznik prati veliki broj običaja

Vesna - maj 02, 2021

Pravoslavni vjernici danas slave Vaskrsenje Isusa Hrista, hrišćanski praznik nad praznicima koji je osnova novozavjetne propovjedi i vjere u spasenje. Praznik vaskrsenja Gospodnjeg…

Otvorene telefonske linije za podršku starijim osobama i OSI u vrijeme Covid krize
Novosti, Porodica, Treće doba
shares0 views

Otvorene telefonske linije za podršku starijim osobama i OSI u vrijeme Covid krize

Vesna - apr 15, 2021

Crveni krst Crne Gore u saradnji sa Savezom slijepih Crne Gore 1. aprila otvorio je pet telefonskih linija za pružanje psiho-socijalne podrške koja…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci