Njegove riječi doprele su do miliona ljudi, umro je u 100. godini, a ovo je njegova tajna dugovječnosti

Bili Grejem, svjetski poznati i najslušaniji hrišćanski propovjednik u istoriji, savjetnik predsjednicima, preminuo je u 100. godini života u svojoj kući u Severnoj Karolini.

Grejem je umro nakon duge borbe sa rakom i posljedicama ove bolesti.

Tokom svog 100-godišnjeg života Grejem se držao nekoliko vrsta hrane.

Na njegov rođendan, uključujući i poslednji u novembru 2017, porodica mu je napravila njegovu omiljenu tortu od limuna sa šlagom.

– Obožava tu tortu, ali mora da bude prelivena šlagom – rekao je njegov sin Frenklin Grejem, vođa Evangelističkog udruženja Bili Grejem.

Propovjednik, čije su riječi preko masovnih medija doprle do miliona ljudi, voleo je još da jede konzervirane bečke kobasice i pasulj sa svinjetinom. Frenklin je rekao da je njegov otac jeo oba ta jela “hladna, iz konzerve”.

“USA tudej” podseća da je ovo Grejemova navika koja je ostala iz djetinjstva kad je kao dečak sa farme jeo konzerviranu hranu za ručak.

Grejem drži govor u junu 1972. u Dalasu, Teksas

Foto: Profimedia Grejem drži govor u junu 1972. u Dalasu, Teksas

Propovjednik je 2013. u jednom obraćanju vjernicima rekao da će možda doživeti 100. godinu. Oko 99. rođendana bio je stabilnog zdravlja, kako je izvestila njegova porodica.

– Zahvalni smo što je još s nama. Razum mu je i dalje jasan, ali je tih ovih dana. Ne vidi dobro, niti čuje, ali je njegovo zdravlje stabilno – rekao je u novembru Frenklin.

Bili Grejem se često obraćao naciji u stresnim momentima.

“Moj dom je na nebu. Ja samo prolazim kroz ovaj svijet”, rekao je jednom.

Grejem je takođe govorio da “raj ne čini život ništa manje važnim; čini ga još važnijim”, i da je naš poslednji dah na zemlji prvi na nebesima.

Iako je bio veoma harizmatična ličnost, po sopstvenim riječima, prezirao je svu pažnju uperenu ka njemu.

On je unio promjene u religiozni život stanovnika SAD, praveći od evangelizma silu koja se suprotstavila liberalnom protestantizmu i katoličanstvu.

Bio je blizak predsednicima Dvajtu Ajzenhaueru i Džordžu Bušu mlađem, a 1983. mu je uručena najveća građanska počast u SAD kad mu je Ronald Regan dodelio Predsjednički orden slobode.

Mediji posećaju da su otvaranju Biblioteke Bili Grejem u Šarlotu 2007. prisustvovali Bil Klinton, Džordž Buš stariji i Džimi Karter.

 penzioneri.me

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci