Iz Pokreta penzionera Crne Gore najavili: Dolazimo do Ustavnog suda da pitamo za svoja prava

Ustavni sud preko dvije godine drži u fioci inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona za ostvarivanje prava na finansijsku podršku licima koja su bila zaposlena u privrednim društvima u sektoru rudarske i metalske industrije.

Pokret penzionera Crne Gore obilježava dvije godine od osnivanja i pokretanja prvih i dosad najvećih protesta penzionera u Crnoj Gori, koji su održavani u Bijelom Polju, zbog teške ekonomske situacije te populacije, a koji su rezultirali povećanje najnižih penzija u Crnoj Gori, saopštili su iz tog pokreta. Kako navode, danas, nakon dvije godine, penzioneri se i dalje nalaze u teškoj ekonomskoj situaciji jer su se cijene za dvije godine utrostručile.

“Rukovodstvo Pokreta penzionera se ovih dana sprema da sa svojim članovima sa sjevera Crne Gore ode ispred Ustavnog suda Crne Gore, koji preko dvije godine drži u fioci inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona za ostvarivanje prava na finansijsku podršku licima koja su bila zaposlena u privrednim društvima u sektoru rudarske i metalske industrije. U pitanju je zakon koji krši Ustavom zagarantovana prava građana i građanki sa sjevera Crne Gore jer ih je stavio u neravnopravan položaj”, kaže predsjednik Pokreta penzionera Svetozar Čabarkapa.

Kako su podsjetili, zakon koji su na štetu bivših radnika sa sjevera predložili sadašnji predsjednik države Crne Gore i bivši ministar ekonomije Jakov Milatović i sadašnji predsjednik Vlade i bivši ministar finansija Milojko Spajić predvidio je samo podršku licima koja su bila zaposlena u privrednim društvima rudarsko-metalske industrije i kojima je radni odnos prestao zbog uvođenja stečaja.

“Dakle, zakon ne važi za lica kojima je prestao radni odnos uvođenjem stečaja u preduzećima u čijoj vlasničkoj strukturi je bila država, a koja su iz drvoprerađivačkog sektora, građevinskog, tekstilnog, obućarskog i drugih sektora”, ukazao je Čabarkapa.

Inače, NVO Euromost iz Bijelog Polja, NVU Manjinski akcionari AD “Gornji Ibar” iz Rožaja i NVO “Radnik” iz Bijelog Polja podnijeli su prije dvije godine Ustavnom sudu Crne Gore inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakon o ostvarivanju prava na finansijsku podršku licima koja su bila zaposlena u privrednim društvima u sektoru rudarske i metalske industrije, jer se, kako su naveli, njime krše Ustavom zagarantovana prava građana i građanki jer ih je stavio u neravnopravan položaj.

Slične novosti

Milović: Penzionerima obezbijediti klubove i kartice za popuste
Novosti, Penzije, Penzionerski popusti
shares532 views

Milović: Penzionerima obezbijediti klubove i kartice za popuste

Ana Ana - sep 13, 2024

Podgorica u skoro svakom kvartu posjeduje veliki broj poslovnih prostora i neke od njih mora ustupiti penzionerima. Vrijeme je da podgorički penzioneri dobiju…

Kina podiže starosnu granicu za penziju: Muškarci sa 63, žene sa 58
Novosti, Penzije, Treće doba
shares187 views

Kina podiže starosnu granicu za penziju: Muškarci sa 63, žene sa 58

Ana Ana - sep 13, 2024

Kina, kao najmlađa država koja je našla svoje mjesto među najvećim svjetskim ekonomijama, planira da od sledeće godine podigne starosnu granicu za penzionisanje…

UŽAS: Penzioner iz Beograda mjesecima pokazivao polni organ maloljetnicama
ljudi, Novosti, Treće doba
shares345 views

UŽAS: Penzioner iz Beograda mjesecima pokazivao polni organ maloljetnicama

Ana Ana - sep 12, 2024

Javni tužilac Trećeg osnovnog tužilaštva u Beogradu saslušao je juče uhapšenog Lj. P. (69), osumnjičenog za polno uznemiravanje. Okrivljeni se, kako se kaže…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci