Gel za suvo pranje i dezinfekciju ruku – Opasan po zdravlje!

Već godinama je poznato da tečnost ili gel “za suvo pranje ruku” šteti zdravlju, ali novo istraživanje donosi zaista uznemirujuće podatke, a zaključak je da ova sredstva ne treba koristiti nikada, naročito ne prije jela…

Triklosan (C12H7Cl3O2), aktivni sastojak gela za suvo pranje ruku, ubija i sve “dobre” bakterije što umanjuje sposobnost imunosistema. Međutim, to nije jedini razlog zašto ne treba koristiti ova sredstva za dezinfekciju.

Naime, novo istraživanje objavljeno u Plos One otkriva da upotreba gelova za suvo pranje ruku povećava apsorpciju opasne hemikalije “Bisfenol A” (C15H16O2), naročito ako se upotrebljava pre obroka.

Bisfenol A se koristi u proizvodnji praktično svih tipova tvrde plastike, uključujući i većinu ambalaže za hranu i piće. On ima sposobnost da imitira naše hormone i na taj način remeti prirodno stanje našeg endokrinog sistema.

Razna istraživanja povezala su Bisfenol A sa hormonskim poremećajima, srčanim problemima, neplodnošću, kancerima pa čak i sa dijebetesom.

Nova studija kaže da se, upotrebom gelova za suvo pranje ruku, rizici koje nosi Bisfenol A dodatno povećavaju.

Većina ovih gelova sadrži hemikalije koje omogućavaju lakši prodor neželjenih supstanci u naš organizam, a Bisfenol A je jedan od njih.

Stručnjaci sa univerziteta u Mizuriju ispitivali su ovu vezu analizirajući uticaj papirića za fiskalne račune koji sadrže veoma visok procenat Bisfenola A, da vide da li gelovi za suvo pranje ruku zaista povećavaju apsorpciju hemikalija.

Ispostavilo se da kontakt sa fiskalnim računom nakon korišćenja gelova za suvo pranje ruku povećava unos Bisfenola A za preko 100 puta.

To praktično znači da, ako operete ruke na ovaj način, a zatim kupite nešto da pojedete i uzmete fiskalni račun, doza Bisfenola koja dospeva u vaš organizam biće udvostručena zbog dodatnog Bisfenola A koji je ostao na vašim prstima od računa, kao i zbog kontakta prsti-hrana-usta.

Zaključak je da gelovi za suvo pranje ruku mogu da se koriste samo u krajnjoj nuždi, ali i tada nikako prije jela.

Takođe, još uvek nije razvijena tehnologija proizvodnje papira i štampe fiskalnih računa koja bi koristila znatno manje ili nimalo Bisfenola A.

penzioneri.me/penzin.rs

Slične novosti

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Isplate staračkih naknada do kraja sedmice
Novosti, Treće doba
shares189 views

Isplate staračkih naknada do kraja sedmice

Ana Ana - mar 20, 2024

Staračke naknade za januar i februar za 3,32 hiljade poljoprivrednika, biće isplaćene do kraja ove sedmice, a koštaće dva miliona eura. To je…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci