* Bol u koljenima – Više od 60 odsto žena koje su ušle u šestu deceniju osjeća bol u koljenima. Kriva je anatomija jer su ženski kukovi širi od muških, a koljena su bliža jedno drugom što može predstavljati problem. Bol u koljenima nastupa nakon pretjerane “upotrebe” istih, pa je rešenje odmor. Oboljeli ne bi trebalo da rade čučnjeve, da idu uz stepenice i morali bi da uspore jer bol je način na koji organizam poručuje da smo preterali. Kao prva pomoć može poslužiti led, a kad bol nije prisutan, valjalo bi raditi vježbe koje će nam omogućiti da ojačamo mišiće. Takođe, dobra prevencija je da sjedimo kao muškarci, raširenih nogu sa stopalima čvrsto oslonjenim na pod.

* Bol u nogama – Moguće je da noge bole nakon intenzivnije aktivnosti, pogotovo poslijee duže pasivnosti i u tim slučajevima nema razloga za brigu. Ali noge mogu da bole i zbog hronične venske insuficijencije, od koje pati čak 40 odsto žena u 50. godini. Ako se bolest ne liječi, mogu nastati krvni ugrušci jer krv u nogama ne cirkuliše kako treba.

* Često mokrenje – To može biti znak urinarnih infekcija kojima su sklonije žene, pogotovo one iznad 50. godine jer se nivo estrogena smanjuje. U nekim slučajevima, često uriniranje je znak dijabetesa 2, pa obratite pažnju i na glad, žeđ i vrtoglavicu koje sugerišu da proverite nivo šećera u krvi.