“MOJ OTAC JE BIO DEVIZNI PENZIONER” Ako ste radni staž stekli u ovim zemljama, nećete moći da dobijete NAKNADU ZA SAHRANU!

Penzioneri koji su svoja primanja obezbedili radeći u zemljama regiona – bez naknade za pogreb u Srbiji. Dešava se da novac ne da ni naš, ni Fond PIO Bosne i Hercegovine.

– Nakon očeve iznenadne smrti, zatekla nas je mnogobrojna papirologija. Između ostalog, u pogrebnom su me uputili na podnošenje zahtva za naknadu troškova sahrane od strane Republičkog fonda za penziono i invalidsko osiguranje (PIO). Nastao je problem jer je moj otac bio devizni penzioner, odnosno penziju je ostvario radeći više od 30 godina u BiH, pa je penziju dobijao od Federacije.

Kada sam se obratio Federalnom zavodu za penziono i invalidsko osiguranje Bosne i Hercegovine rekli su mi da ne on može da dobije troškove sahrane, jer je živeo i sahranjen je u Srbiji i da probam sa molbom, pa šta bude. S druge strane, iako je rođen u Srbiji, gde je i proveo penzionerske dane, ostao je bez prava na naknadu troškova Republike Srbije – ispričao je za “Novosti” građanin iz Čačka.

Ovo je životna situacija u kojoj se našao Miloš M. (60), koji tvrdi da niko nije ni računao na mogućnost naknade troškova sahrane od bilo koje države, ali da je iznenađen činjenicom da devizni penzioneri – nisu ničija briga! Iz Fonda Republike Srbije PIO navode da se novčana naknada za pogrebne troškove isplaćuje i u slučaju da je preminuli korisnik penzije Republičkog fonda PIO imao prebivalište u drugoj državi.

– Bilo da je korisnik penzije Republičkog fonda PIO sahranjen u drugoj državi ili je imao prebivalište u drugoj državi, pravo na naknadu troškova sahrane neće biti uskraćeno – objašnjavaju iz Fonda PIO Republike Srbije. – Isplata ove naknade se vrši ili u Srbiji, ili u drugoj državi, ukoliko je međunarodnim sporazumom između Srbije i te države predviđen transfer novčane naknade za pogrebne troškove. Kada je konkretno reč o republikama bivše SFRJ, u slučaju da je preminuli korisnik živeo na teritoriji Bosne i Hercegovine ili Crne Gore, pored dokaza navedenih u obrascu zahteva, neophodno je dostaviti i potvrdu da po istom osnovu nije isplaćena novčana naknada za pogrebne troškove i iz penzijskih fondova navedenih država.

Ista pitanja uputili su novinari i Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje. Prema tamošnjim pravilima, kako su objasnili čitaocu, penzioneri sa prebivalištem na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, koji su i sahranjeni na toj teritoriji imaju pravo na naknadu troškova sahrane. Svi ostali, uprkos tome što su i po nekoliko decenija proveli radeći za tu državu, moraju uputiti molbe – pa šta bude.

Procedura u našoj zemlji

Novčanu naknadu pogrebnih troškova dobija osoba koja je snosila troškove sahrane i to može nedvosmisleno da dokumentuje (originalnim računom na ime), s tim što to može biti član porodice preminulog korisnika penzije ili neko drugo lice koje je snosilo pogrebne troškove.

– Da bi se ostvarilo pomenuto pravo, neophodno je podneti zahtev koji se može dobiti u svakoj filijali Republičkog Fonda PIO ili odštampati obrazac sa sajta. U samom obrascu Zahteva za naknadu pogrebnih troškova, naveden je spisak dokumentacije koju je neophodno priložiti, tj. spisak dokaza potrebnih za ostvarivanje prava. Uz zahtev se, između ostalog, prilaže: izvod iz matične knjige umrlih u originalu ili overenoj fotokopiji; račun o troškovima sahrane u originalu; dokaz kojim se potvrđuje identitet (lična karta na uvid ili uverenje o prebivalištu); kopija kartice tekućeg računa podnosioca zahteva sa upisanim imenom, prezimenom i brojem partije tekućeg računa – navode iz Fonda PIO Republike Srbije.

 

penzioneri.me/novosti.rs

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci